Size: large
Type: image
Du trenger faktisk ikke så stor plass for å dyrke selv: vinduskarmen, balkongen eller plantekasser er ypperlige vestområder for en mengde matplanter. Så er det jo unektelig ganske stas å dyrke sine egne grønnsaker! I tillegg til å være klimavennlige, kortreiste og økologiske, er det all grunn til å tro at disse herlighetene smaker enda bedre enn de du kjøper i butikken. Klar for planteskole? Her er noen grønnsaker vi vet du kommer til å lykkes med!
Tomat
Du trenger verken drivhus eller slottspark for å dyrke tomater – alt du trenger er en solfylt vinduskarm (og gjerne en balkong når varmen kommer)
Bør såes: mellom 1 mars og første del av april
Planteskole -tips: Bruk gjerne en tom drueboks i plast, det blir til et minidrivhus!
- Det enkleste er å kjøpe frø, ikke bruke frø fra butikktomater. Gjør det enklere for deg selv og velg frø fra kortvokste tomater. De blir 20-50 cm høye.
- 10-15 frø er passelig mengde til en drueboks. Sår du i potter kan du regne 3-4 frø i hver potte.
- Tomater liker næringsrik jord, og når planten har fått litt størrelse vil den ha litt ekstra næring. Kaffegrut for eksempel!
- Husk at jorden skal være fuktig, men ikke gjennomvåt, og vanningen bør skje fra undersiden. Da slipper du at småfluer slår seg ned i jorda og denne vanningen stimulerer røttene til å strekke seg nedover.
- Innen 1 uke kommer ting til å skje! Når spirene dine har blitt noen centimeter og bladene vender oppover, trenger du ikke lokk lenger.
- Knip bort plantene som ser minst ut. Har du sådd i en drueboks bør du ha igjen ca. 6 planter. Har du sådd i en potte skal du ha en plante per potte.
- Når plantene har fått to, tre blader trenger de en større potte. Nå trenger de mye lys, og vinduskarmen er et godt sted å være!
- Er plantene stabile er det på tide med flytting igjen (husk: jo større potte jo gladere blir tomatplantene dine!)
- I juni kan plantene flyttes ut på balkongen, men husk at de liker gradvis tilvenning til utelivet.
- En lun plass i solveggen+ rikelig med vann =stor sjanse for mange deilige solmodne tomater!
Gulrot
Gulrota er en fin grønnsak å starte med i kjøkkenhagen. Men glem det fancy utstyret – gulrøttene er takknemlige for å vokse opp i en melkekartong i vinduskarmen.
Bør såes: i april-mai
Planteskole -tips: Klipp av øverste del av melkekartongen og klipp av hjørnene i bunnen for drenering. Bruk gjerne de store kartongene på 1,75l.
- Fyll kartongen med jord, og la det være igjen noen få cm til kanten. Bruk en finkornet jord uten steiner.
- Strø gulrotfrø utover overflaten. En fingerklype, ca. 20-30 frø per 1,75 liter kartong er passe.
- Dekk frøene med ca 1 cm jord.
- Sett alle kartongene i en plastkasse med lokk. Sørg for at det er lufting i kassa, så frøene ikke råtner. Hold også jorda jevnt fuktig. De kan også settes i en vinduskarm med rikelig med lys.
- Gulrøtter må vannes ofte – men lite om gangen!
- Når plantene er 10-15 cm må de plantes ut, f.eks i en plantekasse. Skjær bunnen forsiktig av kartongene, klipp litt opp i sidene og plant hele kartongen!
- Grav kartongen ned i jorda, slik at bare øverste del av kartongen er synlig.
- Utover i sommersesongen kan du tynne vekk de største så det blir plass til resten. Obs obs – gulrøttene som tynnes vekk smaker også nydelig!
Les også: Du trenger ikke grønne fingre for å bli bonde i byen
Salat
Er du helt grønn på dyrking? Start med salat! Det er enkelt å så, enkelt å dyrke, enkelt å høste og en pakke med frø gir myyye salat.
Bør såes: innendørs i potter fra april
Planteskole -tips: Du kan så salat flere ganger gjennom hele sommeren da vil du få en jevn avling hele sesongen. Den spirer etter noen få dager, og er klar til spising i løpet av en til to måneder avhengig av salattype.
- Salat kan med fordel dyrkes i potter og trenger ikke et veldig dypt jordlag.
- Det er greit å vite at salat ikke krever så mye varme. Flere sorter spirer faktisk ikke ved temperaturer over 20 grader.
- Legg småstein eller lecakuler i bunnen på en potte med hull i. Fyll på med grønnsaksjord og et tynt lag såjord. Trykk lett med hånden før du vanner forsiktig. Hold jorden fuktig.
- Etterhvert som det blir varmt nok, kan du plante salaten ut i noen større krukker, eller i et opphøyd bed/plantekasse. Du kan så salat gjentatte ganger hele sommeren. Det beste er å så på nytt hver tredje til fjerde uke.
- Står salaten for lenge vil en blomstre og gå i frø. Derfor trenger du ikke å så veldig mye om gangen (du må rekke å spise den opp). Det kan også være lurt å variere med flere sorter salatplanter.
- Salat er enkelt å dyrke men den trenger litt næring underveis. Omtrent fire uker etter planting kan du gjødsle.
Brokkoli
Klar for en litt mer avansert og plasskrevende type? Lilla brokkoli er gøyal å dyrke, den er nyttig og veldig næringsrik. Og moroa starter på kjøkkenbenken!
Bør såes: mars-april
Planteskole -tips: Spiretemperaturen til frøene er optimal ved 20 grader. Etter at de første spirene dukker opp kan de flytte til et kjøligere sted, men ikke glem at de trenger nok lys.
- Så brokkoli innendørs ca. 5-6 uker før den skal plantes ut.
- Sett frøene 1-2 cm ned i jorden, og med ca. 5 cm avstand mellom plantene. Plasser dem et lunt sted under spireperioden.
- Når planten har kommet opp, vil den stå lyst, kjølig og luftig. Men planten må ikke fryse, så sørg for at temperaturen ikke går under 15 grader.
- Tilvenningen til utelivet må skje gradvis. Begynn med kortere tidsøkter før brokkolien plantes ut for godt.
- Plant i dype plantekasser eller på friland. Husk at dette er planter som trenger litt plass. Bruk næringsrik jord med høyt kalkinnhold. Sørg for å gjødsle i vekstperioden, og gi dem nok vann.
- Du kan begynne innhøsting fra juli/august og høstetiden kan vare lenge.
- Det beste er å høste litt hver uke for at knoppene ikke skal vokse ut for mye.
Sjekk ut for mer info om brokkolidyrking på Spiselig hage!
Lykke til!