Sett ovenfra ser de svarte, flate hustakene i Lohøgda borettslag nesten ut som et stort solcelleanlegg i seg selv. Foreløpig er det bare ett av dem som prydes av faktiske solcellepaneler – men snart blir det flere. 

Det vil vil bidra til at beboerne sparer rundt 5 millioner kroner årlig på selvforsynt energi.

Nå er det endelig vedtatt at vi skal bygge anlegg på de 14 andre takene i borettslaget også. Det forteller tidligere styreleder Terje Holmen, mens han skuer utover lavblokkene på Tveita – med hele Groruddalen som bakteppe.

Dronebilde av solceller på taket til boligblokk.

Slik ser et skikkelig kraft-tak ut! Når sola skinner på Lohøgda, stråler beboerne litt ekstra.

Vil bli mer selvforsynte med strøm

Etter åtte år i styret takket Terje av som styreleder på generalforsamlingen i mai. De siste fire årene har målet hans vært å gjøre Lohøgda til Oslos grønneste borettslag. Det er de på god vei til å lykkes med.

Ved å samle varmtvannsberederne i kjelleren, grave etter bergvarme og bytte vinduer, har borettslaget allerede klart å senke strømutgiftene og skape et mer bærekraftig bomiljø. Terje har hatt hovedansvar for solcelleprosjektet.

– Med solceller på samtlige tak vil borettslaget kunne produsere rundt 1 500 000 kWh hvert år. Målet er å kunne kutte to millioner fra strømregningene til leilighetene og tre millioner fra gårdene. Det kommer beboerne til å merke på lommeboka.

– Sola gir oss allerede strøm til varmtvann, vaskerier og belysning i denne blokka. I april var strømregninga på bare 50 kroner, forteller Terje entusiastisk.

Fikk tilskudd fra OBOS og Oslo kommune

Pilotprosjektet med det ene solcelletaket i Erlends vei kostet til sammen 1,4 millioner. I prosessen ble det søkt om tilskudd fra både OBOS og Klima- og energifondet i Oslo kommune. Det har bidratt til å gi investeringen en svært kort nedbetalingstid.

– Vi regner med at anlegget på dette taket vil være nedbetalt i løpet av bare tre til fem år. Deretter vil disse panelene alene sørge for en besparelse på 200 000 kroner hvert år, forklarer Terje.

Oslo kommune støtter 20 prosent av kostnadene for borettslag og sameier som installerer solcellepaneler. Les mer om hvordan dere får støtte her.

Beboerne på Tveita trenger heller ikke å bekymre seg for noen langvarig eller støyete byggeprosess.

– Selve riggen med solceller er mulig å få på plass i løpet av bare halvannen uke – og fordi panelene bare heises på plass, trenger ikke beboerne å bekymre seg for hverken bråk eller stillaser.

En mann titter ut av ei takluke på ei boligblokk

Det er mange gode grunner til å søke på solcelletilskuddet. Kutte strømregningen er en god grunn.

Vil inspirere flere borettslag i Groruddalen

Selv om Terje trapper ned fra styreledervervet, vil han fortsette arbeidet med å gjøre det enklere å utvikle lokale, bærekraftig energisamfunn – blant annet gjennom EU-prosjektet COME-RES.

– Vi jobber med å se om det er mulig å lagre energien vi produserer som hydrogen. Hvis vi klarer å være selvforsynte i de periodene det er stor belastning på strømnettet i Oslo, vil det gagne mange flere enn bare oss her på Tveita, avslutter Terje – som også skal bidra som energikonsulent for det nye styret.

– Tenk deg hvis bare halvparten av borettslagene i Groruddalen kunne gjort det samme som oss på Lohøgda – det ville hatt en enorm påvirkning for hele Oslo!