Soppburger’n à la @hannelenedahlgren fra "En skikkelig digg kokebok 3".

En næringsrik og saftig burger som passer for alle! Den er både plantebasert, råvarebasert og glutenfri. Hanne-Lene lover at denne burgeren «er en sikker vinner på middagsbordet, selv hos dine kjøttelskende venner.»

Denne soppburgeren faller nok i smak hos de fleste! Foto: Hanne-Lene Dahlgren

*Oppskriften gir 8 burgere.

Burger

  • 1 dl quinoa 
  • 2 dl vann 
  • 1 grønnsaksbuljongterning 
  • 2 store portobellosopp grovhakket 150 g (eller aroma om du ikke finner) 
  • 2,5 dl valnøtter grovhakket 125 g 
  • 1 fedd hvitløk finhakket el. revet 
  • 1 stor boks linser skylt 230 g 
  • 1,5 ts røkt paprika 
  • 1,5 ts spisskummen 
  • 1 ts løkpulver 
  • 1 ts hvitløkspulver 
  • 0,5 ts kajennepepper 
  • 1 ts salt 
  • 1,5 ss olje 
  • 2 ss fiberhusk/psyllium frøskall (for at burgeren skal holde sammen 
  • 2 ts mørk misopaste 

Tilbehør:

  • stekeolje 
  • hamburgerbrød 
  • valgfritt tilbehør 

  1. Ha quinoa, vann og buljong i en kjele, kok opp og senk deretter varmen til putrenivå. La koke i omtrent 15 minutter til vannet har dampet bort. 
  2. Med foodprosessor: Ha sopp, valnøtter og hvitløk i en foodprosessor og pulser til det er godt hakket uten at det har blitt postei. Ha deretter i linser og pulser et par ganger. Det er veldig godt med litt struktur i burgeren, så ikke bland mer enn du må. 
  3. Uten foodprosessor: Finhakk soppen, bland deretter linser og sopp sammen før du tilsetter hakkede valnøtter og resten av ingrediensene. Tips: Du kan også bruke stavmikser. Det gjør at linsene blir litt mer most og at burgerne er lettere å forme. 
  4. Rør inn resten av ingrediensene og vend til slutt inn quinoa. 
  5. Form burgere ved å trykke deigen godt sammen, ha olje i en varm stekepanne og stek 3–4 minutter på hver side, eller til du har en god stekeskorpe. 
  6. Server med ditt favorittilbehør.

Fylte squashspyd à la @krisslovesfood

Disse squashspydene er både enkle og gode! Krydder kan lett tilpasses smak og behag, og spydene passer godt sammen med alt annet man måtte ha på grillen.

Slik har du kanskje ikke sett squashen før? En perfekt blanding av søtt og salt!

Spyd: 

  • 1 squash 
  • 100g feta, kuttet i terninger 
  • 2 ss valgfritt krydder (Kristoffer bruker allroundkrydder) 
  • 2 ss olivenolje

Topping:

  • En neve valnøtter 
  • 2 ss honning 
  • 4-5 blader basilikum, hakket (valgfritt) 

  1. Legg grillspyd i en bolle med vann. 
  2. Skjær squashen i tynne skiver med ostehøvel eller skreller og fetaosten i terninger. 
  3. Dypp fetaostterningene i krydder og olivenolje.  
  4. Legg en fetaostterning på en squashskive som rulles rundt terningen. Gjenta prosessen til all squashen er brukt opp. 
  5. Tre rullene på et grillspyd og grill dem i 3 minutter på hver side. 
  6. Topp med honningristede valnøtter.

Juicy blomkålsbiff med chimichurry - kjøttelsker approved!

Blomkålsbiff av typen «Oi, dette var overraskende godt!» Om du har lyst til å teste noe nytt, anbefales denne retten. Den er både rask, enkel og veldig god!

"Oi, dette var overraskende godt!"

*Denne oppskriften gir 3 porsjoner.

Blomkålsbiff:  

  • 1 blomkål 
  • 1 ss paprika/røyket paprikapulver 
  • 3 fedd hvitløk 
  • 3 ss smør (gjerne plantebasert) 
  • Salt og pepper 
  • Olivenolje 

Chimichurry:

  • En koriander/persillebusk 
  • 1 stort fedd hvitløk 
  • 1 rød chilli 
  • 2 ss rødvinseddik 
  • 100 mL olivenolje.
  • Salt og pepper 

Bønnepuré:

  • 2 bokser hvite bønner 
  • 1 lime/sitron 
  • 1 neve solsikkekjerner eller nøtter 
  • Salt og pepper

  1. Skjer opp blomkålen – én blomkål gir 2 hele “biffer” og mange små buketter.  
  2. Legg blomkålen i en ildfast form: Pensle blomkålen med olivenolje og paprikapulver på begge sider. Tilsett smør og 3 finhakkede hvitløksfedd. 
  3. Lag chimichurry og bønnepuré ved å mikse sammen ingrediensene med en stavmikser.
  4. Grill ivei!  
  5. Etter noen minutter, når hvitløken har satt smak på smøret, kan du bruke en skje til å fordele hvitløkssmøret over blomkålen.

Tofuspyd med marinade for enhver smak

Tofu er et tradisjonelt soyaprodukt fra Asia, laget av soyamelk og soyabønner. Soyabønner er både energi og proteinrike, og tofuen passer til veldig mye – slik som på grillspyd! Tenk på det som et plantebasert alternativ til kyllingspyd.

PS: Anbefaler å teste ut tofuen til det norske merket Helios.

Tofu er en superanvendelig sak, som smaker veldig godt når den får litt krydder på seg!

Tofuspyd og marinade:

  • 1 blokk med tofu
  • 1 ss finhakket ingefær
  • 2 fedd finhakket hvitløk
  • 1,5 ts currypulver
  • 1 ts gurkemeie
  • 0,5 lime
  • 1 ss honning
  • 2 ts sriracha
  • 1 ss sesamolje

Peanøttsaus:

  • 0,5 dl peanøttsmør
  • 0,5 dl kokosmelk
  • 1 ts sriracha
  • 1 ts soyasaus

Topping:

  • frisk chilli
  • frisk koriander

 

 

  1. Soak spydene i vann mens du prepper tofuen og sausen.
  2. Press tofuen med papir eller et rent kjøkkenhåndle for å få ut så mye fukt som mulig. Skjær så tofuen i strimler.
  3. Lag marinaden og hell den over tofuen.
  4. La tofuen marinere mens du lager peanøttsausen. Om du vil at sausen skal være ekstra spicy kan du tilsette mer sriracha.
  5. Tre de marinerte tofustrimlene på spydene.
  6. Grill spydene.
  7. Server med koriander og grovhakkede peanøtter.