I byer som Oslo er ofte store deler av naturen erstattet av asfalt, betong og store bygninger. Dette gjør at mye varme absorberes fra sola.

Sammen med menneskelig aktivitet gjør dette at store byer, generelt, kan være flere grader varmere enn områdene rundt. Dette er et fenomen som kalles varmeøy-effekten.

Et stadig varmere Oslo

– I 2050 forventes Oslo å ha et klima som minner mer om dagens Bratislava, forteller Guro Sørnes Kjerschow. Hun jobber med klimatilpasning i Klimaetaten.

– Varmen kan utgjøre en trussel, særlig for eldre og syke.

Oslo kan få sommerdager med maksimumstemperaturer som er 5,6 grader varmere enn vi er vant til – og det selv om vi klarer å nå klimamålene. Derfor er det viktig at vi begrenser varmeøyeffekten.

Men hva om dette…

Fikk et større innslag av dette?

En superhelt i grønn drakt

Det finnes et veldig effektivt tiltak for å redusere varmeøy-effekten – nemlig å gjøre byen grønnere, bokstavelig talt!

Dette jobber Oslotrær med. Oslotrær er et prosjekt som skal sørge for at det plantes flere trær i Oslos byggesone, både av private og offentlige aktører.  

Når vi opplever hetebølger kan trærne ta mye av støyten og hjelpe til med å kjøle ned byen. Oslotrær har nylig gjennomført varmemålinger som viser effekten av trær når temperaturen i byen er høy.

Oslotrær ønsker å øke treplantingen i Oslo og har store mål: Målet er å plante 100 000 trær innen 2030. Trærne som plantes utgjør en viktig del av byutviklingen i Oslo, og engasjerer både beboere og næringsliv.

Det er ikke bare viktig å plante trærne i bakken, men også i bevisstheten til de alle oss som lever rundt trærne.

Prosjektleder i Oslotrær

– Ved å øke kunnskapen og engasjementet rundt trær, vil trærne forhåpentligvis gis mer plass i byen og vern av trær styrkes. Trærnes økosystemtjenester er på sitt beste når de blir eldre, sier Halfrid Mytting Hagemoen, prosjektleder i Oslotrær.

Oslotrær / PBE

Hermer etter naturen

Oslotrær og Bymiljøetaten gjør Oslo grønnere ved å plante hundremeterskoger, med «miniskog» som metode. Dette er en metode som går ut på å etterligne naturen, for å øke biologisk mangfold og økosystemtjenester som ren luft, pollinering, vannrensing og begrensning av flom.

Denne metoden er også kostnadseffektiv, da den involverer lokalbefolkningen i planting, og som både styrker nabolaget og lærer folk om naturen.

Fun fact:

Med hjelp av miniskogmetoden, så plantes det en høy andel av såkalte ammetrær. Dette er trær som hjelper andre trær med å trives. Noe som sikrer en rask etablering av skogen.

Jobb for ungdom

Siden 2020 har Oslotrær samarbeidet med bydelene for å engasjere ungdom i treplanting, spesielt gjennom sommer- og deltidsjobber.

Klimaendringer spiller større rolle i valg av trær

Oslotrær velger trær som passer for ulike områder med hjelp fra fagfolk og samarbeidspartnere. Når de velger tar de hensyn til faktorer som skygge, frukt, mat til insekter og fugler, samt vannbinding.

Barnehager, eldrehjem, kommunale tjenestesteder og skoler har særlig uttrykt behov for trær som kan gi skygge i fremtiden.

– Klimaendringer spiller nå en større rolle i valg av trær enn tidligere, sier Hagemoen og presiserer at etterspørselen etter trær som gir skygge og holder på vann blir større.

Andre positive tilleggseffekter fra trær

🌳Reduserer flomfare.
🌳Gir renere luft.
🌳Bidrar til fritidsaktiviteter.
🌳Er positivt for naturmangfold og miljø.
🌳Gir helsegevinster og velvære.

Hva kan du gjøre?

  • Har du plass i din egen hage, gi plass til et tre som kan gi skygge, eller gi frukt? Finn et egnet tre som passer til den plassen du har til rådighet.
  • Oppfordre arbeidsplassen din til å se på muligheter for å plante flere trær og ikke minst ta vare på eksisterende trær.
  • Bli kjent med alle de verdifulle egenskapene trær gir mennesker, dyr og natur. Vi må sikre plass til trær over og under bakken.

Bli med på treplantingsdugnaden her!