Med økte strømpriser, gjerne når vinteren er på sitt kaldeste, kan smart strømstyring være god investering som vil merkes på strømregningen.

Det er flere løsninger på markedet, noen mer avanserte enn andre. Her får du en oversikt.

Men aller først:

Hva menes med smart styring?

Det finnes flere typer smart strømstyring. Noen er innebygd i for eksempel panelovner, mens andre er systemer du trenger hjelp av elektriker til å installere.

Smart styring er rett og slett forhåndsprogrammerte innstillinger, slik at du slipper å justere opp og ned på varmen, men at dette gjøres automatisk for deg.

Vi starter med de enkle først:

Energi panel styring

Smart styring av innetemperatur kan gjøre at du sparer penger. Foto: Ellen Omland

Styr hvor varmt du skal ha det

De fleste nye panelovner har styringssystemer som gjør at du kan programmere ovnen til å senke temperaturen på tidspunkter hvor du ikke trenger å ha det varmt. Det kan være på natten, eller når familien er på skole eller jobb eller drar på ferie. Ovnen kan programmeres slik at den hever temperaturen en tid før du kommer hjem.

På den måten går det ikke utover komforten.

Hvis du ikke ønsker å bytte ut eldre panelovner, finnes det i dag digitale termostater, som lar deg styre varmeovner via en app. Disse setter du mellom stikkontakten og støpsel, og på den måten kan du programmere inn når på døgnet du ønsker senking eller heving av temperatur.

Dette får du kjøpt i de fleste jernvarehandlere, og du kan søke på smart termostat eller digital temperaturvakt.

Smarte strømstyringssystemer

Hvis du ønsker et system som styrer strømbruken for deg, og utnytter flere av varmekildene dine er smart strømstyring tingen.

Et smart strømstyringssystem vil automatisk hente inn timespris for strøm fra strømleverandør, og styre bruken til tider på døgnet hvor strømprisen er lavest. For eksempel kan man styre lading av elbil, varmekabler i gulv, eller varmtvannsberederen.

Dette skjer uten at det går utover komforten eller hverdagsrutiner. Lys, komfyr og TV er for eksempel strømforbruk som egner seg dårlig til smart strømstyring.

Alltid varmt vann

Med en smart styringsenhet til varmtvannsberederen skjer oppvarmingen av vannet når strømprisen er på sitt laveste. Den bruker ikke nødvendigvis mindre energi, men du vil betale mindre for oppvarmingen av varmtvannet, fordi det varmes opp igjen når strømprisen er lav.

Det er penger spart for deg. Samtidig er det vinn-vinn for samfunnet, fordi det frigjør strøm på strømnettet når mange trenger det. Når alle trenger strøm, er gjerne strømprisen høy.

Se for deg timene mellom kl 07- 09: Alle i familien skal dusje. Når det blir brukt varmtvann, etterfylles varmtvannsberedere med kaldt vann. Dette må igjen varmes opp til ca 65-70 grader, ut fra hva berederen er innstilt på.

Hvis denne oppvarmingen utsettes til formiddagen, når det er mindre behov for strøm i samfunnet, frigjøres energien til andre formål på strømnettet. Strømprisen er gjerne lavere når det er mindre behov, dermed vil du betale mindre for å varme opp igjen varmtvannsberederen.

Du kan få inntil 4000 kr i støtte til en smart varmtvannsbereder fra Enova.

Hvis du allerede har en varmtvannsbereder som er i orden og ikke skal investere i en ny, finnes det styringsenheter som kan installeres på de fleste eksisterende varmtvannsberedere. Merk at både varmtvannsberedere og styringsenheter må installeres av fagfolk, det vil si rørlegger og elektriker.

Husk å sjekke at styringsenheten passer til den varmtvannsberederen du allerede har.

Energi smart varmtvannsbereder

Denne kan du koble til din eksisterende varmtvannsbereder, og vil styre strømbruken for deg. Husk å sjekke om det fungerer med varmtvannsberederen du har. Foto: Ellen Omland

Smart styring av varmtvannsbereder og gulvvarmen

Du kan få støtte til Pris- og effektstyrt energilagringssystem for boliger fra Enova. Dette styrer strømforbruket til varmtvannstanken, elbilladingen og varmekablene etter strømprisen. Her kan du få 35 prosent av kostnadene i støtte eller inntil 10 000 kr.

Med dette systemet er varmtvannsberederen, gulvvarmen eller elbil-ladingen «energilager». Noe som gjør at du kan bruke strømmen når du trenger det, og det varmer automatisk opp igjen når strømprisen er lav. For eksempel vil gulvvarme holde lenge på varmen før temperaturen begynner å gå ned.

Hva koster det?

Digitale temperaturvakter eller smarte termostater koster fra 400 kr og oppover på jernvarebutikker. Det er flere produsenter på markedet som lar deg styre temperaturen på panelovner via en app.

Smart strømstyring for varmtvannsbereder koster fra 6000 kr og oppover, avhengig av funksjon.

Hvis du ønsker en smart styringsenhet som styrer både varmtvannsbereder, gulvvarme og elbilader, avhenger prisen av hvor mange energilagre du har. Hvis du for eksempel har flere gulvvarmekilder på forskjellige kurser, må du kjøpe egne termostat til hver gulvvarmekilde.

Hvis vi tar et eksempel med en leilighet med en varmtvannsbereder og gulvvarme på badet, vil en smart strømstyringsenhet koste fra 6500 kr og oppover, avhengig av produsent, utenom elektriker. Dette må installeres av elektriker som gjerne trenger et par timer på jobben. Du får støtte for installasjonskostnadene også, altså elektriker. Ofte har elektrikere innkjøpspriser – noe som gjør at de ofte kan tilby en billigere pakkepris.

Hvis du trenger flere smarte termostater, fordi du for eksempel har flere rom med gulvvarme, vil det koste mer.

Hva kan du spare på å styre smart?

Det vil variere hvor mye du kan spare, ut fra hvor mye energi du bruker. For eksempel vil en varmtvannsbereder ikke redusere energibruken hvis du bruker like mye varmtvann som før installasjon av en smart styringsenhet, men oppvarmingen vil skje i perioder på døgnet hvor strømprisen er lavere.

Hvor mye du sparer vil variere ut fra hvor mye varmtvann du bruker, og variasjon i strømprisen gjennom døgnet. En 200 liter varmtvannsbereder lagrer ca 14 kWh.

Med smart strømstyring på panelovner kan du spare alt fra 4 til 20 prosent på nattsenking, ifølge NVE.

Energi bad

Varmekablene på badet kan være én energikilde i et smart strømstyringssystem. Foto: Ellen Omland

Finn strømtyvene med smart styring

Flere strømselskaper tilbyr tjenester hvor du kan få oversikt over hva du bruker strøm på i hjemmet ditt. Da kan du også se hvor strømtyvene er, og eventuelt redusere strømforbruket på steder du kanskje ikke var klar over at du brukte mye strøm.

Tibber Pulse er en tjeneste som tilbyr dette. Dette er en liten dings som kobles til HAN-porten i sikringsskapet ditt. Du må selv kontakte nettselskapet og be dem om å åpne HAN-porten. Det skal ikke koste noe.

WattMeter fra selskapet Wattn tilbyr det samme. Den identifiserer hva du faktisk bruker strøm på, slik at du kan ta grep etter det.