Oslo kommune bruker klimabudsjett som styringsverktøy for å systematisere og målrette klimaarbeidet. Klimabudsjettet er en integrert del av det økonomiske budsjettet og setter klimaarbeidet på dagsorden i alle kommunens budsjettdiskusjoner. Klima er også inkludert i kommunens formelle budsjettdokumenter til etatene.

Klimabudsjettet inneholder tiltak og virkemidler som skal gjennomføres i økonomiplanperioden, samt delegerer ansvar for gjennomføring og rapportering. Virkemidlene i klimabudsjettet skal rapporteres på 3 ganger i året, på lik linje som øvrig budsjettrapportering. Dette gir god oversikt over progresjon og muligheter for justeringer.

Dette dokumentet er et faglig underlag til Klimabudsjett 2025, Sak 1/2025, byrådets budsjettforslag 2025 og økonomiplan 2025-2028. Underlaget beskriver metodikken bak resultatene vist i Klimabudsjett 2025. Dette inkluderer blant annet hvordan vedtatte virkemidler er beregnet og usikkerhet i beregningene. I tillegg beskrives identifiserte virkemidler, virkemidler som ikke er vedtatt, men som kan bidra til å tette gapet mot klimamålene.