Size: large
Type: image
– Åh, her er en ildfast form i skikkelig god kvalitet, sjekk merket under. Dette er steintøy som tåler oppvaskmaskin, og den ser jo nesten ikke brukt ut. Denne må jeg ha.
Marit Jacobsen er en ekte loppemarkedentusiast, og er for øyeblikket i sitt ess. Hun er typen som hver høst og vår drar med tom sekk til loppemarkeder med åpent sinn og spisset blikk. Målet er å finne gull blant gråstein, og kanskje til og med gråstein som lett kan bli til gull? På høstens store loppemarked på Marienlyst skole er det mye spennende å finne. Som i kjøkkenavdelingen hvor hun nettopp fant den ildfaste formen. Prisen? 30 blanke kroner.
– Det er en god pris, altså! Jeg ser etter ting av god kvalitet, solide møbler, plagg av bomull, ull og skinn. Kjedelige eik og furumøbler er et strålende utgangspunkt i møbelavdelingen. Dette er gjenstander som kan pusses, oljes og males for å puste nytt liv i dem og gi dem en personlig touch. Plagg naturmaterialer som bomull er lett å reparere, tipser Marit.
Se punktliste med flere gode loppemarkedtips nederst i saken!
Stuerent å handle brukt
At det har blitt stuerent å handle både klær, kjøkkenutstyr, sportsutstyr og interiør på loppemarked er gode nyheter både for din lommebok og for klimaet, men også for inntektene til byens mange skolekorps.
– Inntektene fra loppemarkedet er helt avgjørende for oss. Det finansierer instrumenter, uniformer, instruktører og korpsturer til korpsets 90 små og litt større medlemmer, forteller Ane Finstad Groven, en av de ansvarlige for Marienlystkorpsets loppemarked.
Hun fremhever den frivillige innsatsen som legges i et vellykket loppemarked. Dette er et enormt arbeid. Korpsforeldrene settes i sving med rigging, henting og sjauing i ukesvis før loppemarkedet. Så skal det hele pakkes ned når gildet er over. På Marienlyst-loppiset er det også en utvidet sykkelavdeling, til stor glede for svært mange.
– Alle syklene er gjennomgått og fikset av en kyndig far som er sykkelmekaniker før loppemarkedet. Av 90 sykler fikk 80 stykker nye eiere i løpet av helgen.
Forbi rekken med sykler, på et langbord i sportsavdelingen har Erik Runnman nettopp funnet et par svarte hockeyskøyter i størrelse 27 til sin fem år gamle sønn Jimmy. Før han putter dem i posen, holder han dem fornøyd opp.
– Akkurat den størrelsen jeg var ute etter, og de ser jo nesten nye ut! Vi handler mye brukt. Spesielt sportsutstyr til barna. Utstyret rekker ikke å bli slitt engang før ungene har vokst ut av det, foreller han. I barnevogna sitter Jimmys lillebror, og naturlig arvtager til skøytene når Jimmy skal over på størrelse 28 om et halvt års tid.
Pusse, male, olje
I andre enden av skolegården er Marit i ferd med å skanne møbelavdelingen med et erfarent blikk. Hun har peilet seg inn på en spisestuestol i heltre.
– Denne passer i gangen min. Den er solid og god å sitte på. Stoffet er litt gammeldags, men bare se her, den er superenkel å trekke om! Hun flipper stolen rundt og viser at stoffet er stiftet på.
– Det er bare til å skru av setet og finne et annet stoff jeg liker, klippe det til og stifte på igjen. Så enkelt.
Dette bør du se etter i de ulike avdelingene
Nybegynner på loppemarked? Det er fort gjort å bare bli gående rundt å vimse – for det er jo så mye å se på! Her er noen gode tips! Og du? Synker blodsukkeret? Fortvil ikke. Det er høyst sannsynlig en vaffel og kakebod i umiddelbar nærhet!
🧑🏽🍳Kjøkkenavdelingen
Råd nr 1 – ikke vært redd for å kjøpe brukt kjøkkenutstyr. Det er ikke ekkelt. Alt kan vaskes.
– Tresleiver og stålredskaper tror jeg mange bare går rett forbi. Det er dumt, for her kan du gjøre noen kupp. Hvis treredskapene har sprukket, har de trolig ligget i vann. De kan ikke reddes. Men litt oljeflekker gjør ingenting. Heller ikke hvis de har noen hakk, for det er bare å pusse vekk med en liten fil eller pussepapir. Treredskaper kan settes inn med litt nøytral olje, og utstyr i stål er det bare å pusse. Så kan de trolig vare resten av livet, forteller vår bruktekspert Marit.
– Har du funnet en robust jerngryte? Slå til! Jerngryter fungerer både på gamle komfyrer og på nyere med induksjonstopp. Om de er har noe synlig slitasje går det greit. Sett den inn med en nøytral olje- så er den good to go. Vil du kjøpe andre gryter må du huske se etter om den fungerer på din komfyr. Det er kjedelig å kjøpe feil.
👗Tøy og tekstil
Samme råd som for kjøkkenavdelingen gjelder også her: det er ikke ekkelt. Innestengt loftlukt kan vaskes og luftes ut.
– Se på merkelapper og vaskelapper. Bruk sansene til å føle deg frem. Velg fortrinnsvis ull, bomull og silke framfor syntetiske materialer. Men litt polyester er greit i yttertøy. Det gjør plagget mer slitesterkt. Har du funnet noen sko og lurer på om det er ekte skinn eller ikke? Snus på den. Hva lukter den?
– Ekte skinn lukter litt stramt, og ofte ku, forteller Marit.
🧒🏽Barneavdelingen
– Se på denne da, veldig fin, sier Marit og tar fram en liten vest og nikkers i størrelse 2 år. Festdrakter brukes ofte bare 1 gang i løpet av året – så finner du en festdrakt på loppis er den trolig ikke veldig slitt. Det er bare å slå til.
– Yttertøy som parkdresser og vinterjakker er ofte dyrt og lurt å kjøpe brukt. Nytt yttertøy kommer ferdig impregnert, men kjøper du brukt bør du vaske det og impregnere på nytt før du bruker det.
Prising:
Markedets siste dag er den beste dagen for røverkjøp. Ofte er det posesalg i alle klesavdelingene, og du får myyyye for pengene.
🪑Møbelavdelingen
Tremøbler kan pusses, oljes og males. Skruer kan skrues til og flisete kanter kan pusses. Men styr unna ødelagte møbler, med mindre du er veldig handy anlagt og er klar for en hel rehabiliteringsprosess.
Prøv å se møblene separat. Står de i en stor haug er det lett å gå forbi gull, hvis man ikke er oppmerksom.
Ha en plan for hva du trenger, og sørg for å ha nødvendige mål. Men: la deg likevel forføre om du finner noe annet og uventet.
📖Bøker
Bøker egner seg ypperlig som gaver. Både til voksne og barn. Det er lurt å tenke på nå som det bare er noen måneder igjen til jul.
– Se her, dette er jo en klassiker, sier Marit entusiastisk. Hun står med «Folk og røvere i Kardemomme by» i hånda. Historiene inni er jo de samme selv om boka er brukt. Denne ser for øvrig nesten ny ut.
– Finner du sånne pekebøker til småbarn kan de være litt klissete på sidene. Med litt mildt såpevann og god tørk er de som nye.