Finn ut hvilket tiltak som passer for deg. Velg fra listen:

Etterisolering gir deg lavere strømutgifter, bedre inneklima og mer kontroll over temperaturen inne.

Så hvis du uansett må skifte kledning på huset, lønner det seg å etterisolere samtidig.

Du kan få støtte til etterisoleringstiltak av Enova. Private husholdninger kan få inntil 150 000 kr for oppgradering av bygningskroppen, inkludert etterisolering. Borettslag og sameier kan få opptil 30 % og inntil 10 millioner kr i støtte for energioppgraderingstiltak, slik som etterisolering. Når du skal bytte kledning og etterisolere, bør du vurdere å gjøre andre tiltak samtidig, slik som å skifte til mer effektive vinduer og dører og isolere kjeller og loft.

For å finne ut hvilke tiltak som passer din bolig, er det lurt å engasjere en energirådgiver. Bor du i enebolig kan du få inntil 5000 kr i støtte fra Enova, og det kan være enda mer penger å hente om det er borettslaget som trenger gode energiråd.

Når du tetter luftlekkasjer ved å etterisolere, vil det komme mindre frisk luft inn i huset. Derfor er det viktig å vurdere gode ventilasjonsløsninger for boligen, slik at det blir tilstrekkelig utskifting av luft. De tre vanligste ventilasjonsløsningene er naturlig ventilasjon, mekanisk ventilasjon og balansert ventilasjon. De to første kan gi trekk fra ventiler, mens balansert ventilasjon vil gi godt inneklima uten trekk og vil også redusere fyringsutgiftene betydelig.

Isolering av kjeller og loft kan være lure grep for å hindre trekk og varmelekkasjer i boligen.

Hvis loftet har lite eller ingen isolasjon, vil varmen i huset forsvinne ut denne veien. Det er enkelt å etterisolere loftet. Isolasjon kan legges rett på gulvet i loftet og vil sannsynligvis øke komforten i boligen og redusere oppvarmingsbehovet.

Skal du drenere rundt boligen din, er det smart å etterisolere grunnmuren utvendig. Dette gjelder spesielt dersom kjelleren har oppholdsrom eller du har tenkt å innrede kjelleren senere.

Det er flere metoder for å etterisolere gulv. Du kan isolere fra toppen hvis du likevel skal skifte gulvet. Da etterisolerer du mellom gulvbjelkene før du legger nytt gulv. Hvis du ikke har planer om å skifte gulvet og du kommer til fra kjelleren, kan du etterisolere mellom bjelkelaget fra undersiden. Det er også mulig å etterisolere gulvet langs ytterveggene eller blåse isolasjon inn under gulvet. Da anbefaler vi å ta kontakt med en fagperson.

Det er viktig at du finner og tetter alle luftlekkasjer ved gulvet slik at det ikke fortsetter å trekke kaldt også etter at du har isolert.

Vinduer i et vanlig hus utgjør ca 5 – 10 prosent av den totale flaten på et hus, samtidig kan det stå for 40 prosent av varmetapet. Det som avgjør varmetapet er kvaliteten på glasset, størrelsen på vindusarealet, lufttettingen og isoleringen rundt vinduet.

Har du for eksempel 2-lags vinduer fra 80-tallet i dag, kan du halvere varmetapet ved å bytte til lavenergivinduer. Dette tiltaket passer for deg som har trekkfulle vinduer og ønsker å redusere varmetapet fra vinduene. Det kan også være aktuelt å skifte ut vinduer og dører om du bor i en bolig fra 1980-tallet eller eldre og uansett skal pusse opp eller bytte kledning.

Borettslag og sameier kan få støtte, se vilkårene her.

 

Nå kan du få inntil 32.000 kr i støtte når du produserer egen elektrisitet gjennom solcelleanlegg. Dette gjelder for privatboliger.

Solceller egner seg godt for deg som ønsker å produsere egen strøm og kan etablere plusskundeavtale med nettselskapet. Da kan du nemlig selge den strømmen du selv ikke trenger til nettselskapet.

Borettslag og sameier kan få dekket 20 prosent av kostnadene ved å installere solenergianlegg i borettslag eller sameier. Ordningen støtter både solcelleanlegg og solfangere.

Borettslag og sameier kan også få støtte til solceller gjennom Enovas ordning for energiforbedring i borettslag og sameier. Ordningen gir støtte til tiltak som bidrar til lavere energiforbruk, for eksempel solceller og etterisolering. For å få støtte fra denne tilskuddsordningen, må man vise at tiltakene det søkes støtte til vil redusere energibruken i borettslaget eller sameiet med minst 20 prosent.