Size: large
Type: image
2024 ble et rekordår på mange måter. Aldri før har kommunen støttet så mange klimatiltak. Det innebærer også rekordinvesteringer fra byens næringsliv og befolkning. I 2024 investerte folk, næringsliv og kommunen i felleskap nærmere 800 millioner i klimatiltak. Av dette utgjorde 117 millioner kroner støtte fra kommunen.
– Byrådet vil at det skal være enkelt og billig å ta grønne valg. Skal Oslo nå sine klimamål, må vi få opp farten i arbeidet. Aldri før har kommunen og næringslivet bidratt mer til løsninger som kutter utslipp, kostnader og energibruk. Det er jeg veldig glad for, fordi det betyr at utslippene går ned i et større tempo, sier Marit Vea, byråd for miljø og samferdsel (V).
Se hvilke klimatiltak du kan få støtte til på klimatilskudd.no
78 borettslag har etterisolert, 15 bygg har fått sol på taket
Klimatilskuddene fra kommunen har i 2024 blant annet bidratt til at:
- Hele 4 472 nye elbilladere ble montert i borettslag og sameier i 2024, noe som betyr at mange flere kan lade elbilen hjemme. I tillegg har kommunen gitt støtte til 7 471 ladepunkter som er i ferd med å settes opp.
- 78 borettslag har etterisolert og skiftet ut vinduer og dører, for å ta knekken på trekken en gang for alle.
- 53 949 kvadratmeter vegger, tak, vinduer og gulv er etterisolert i Oslos bygg.
- Kommunen har gitt støtte til byggingen av 35 hurtigladere for taxier, og 255 hjemmeladere for taxier.
- 15 borettslag, sameier og næringsbygg la solceller på taket i 2024. Siden kommunen opprettet støtteordningen for solceller, har 117 borettslag og kontorbygg fått støtte til å legge solceller på taket.
- I 2023 fantes det bare åtte offentlig tilgjengelige hurtigladere for busser og lastebiler. I 2024 økte dette tallet til 37 – og i 2025 er det planlagt bygget enda 37 til. I løpet av 2025 vil man finne hurtigladestasjoner for tunge kjøretøy spredt langs hele hovedveinettet i Oslo.
- En fyllestasjon med flytende biogass er åpnet på Grønlikaia. Dette er den første av tre biogasstasjoner som kommunen har gitt støtte til.
Kommunen tok halve laderegninga
2024 var også året der Oslo kommune tok halve regninga for alle som ville kjøpe og installere ladere for elbil, elvarebil og eltaxi. Dette tilbudet ble gitt for å få ned utslippene fra veitransporten, som er den største utslippskilden i Oslo.
– Skal vi nå klimamålene våre, må både personbiler, taxier og varebiler bli utslippsfrie. Det er veldig gøy at responsen har vært så god. I 2024 ble det søkt om og innvilget rekordmange tilsagn til ladeinfrastruktur for borettslag, sameier og bedrifter. Vi vet at mangel på lading er en stor barriere for å bytte til utslippsfri transport, og at så mange nå får støtte fra oss til å kjøpe ladere, er ett tegn på at enda flere vil bytte til elbil, sier Eli Sandmo Brenna, rådgiver i Klimaetaten.
Hun legger til at kommunen fortsatt ser at ladebehovet er stort, og derfor også i 2025 vil ta halvparten av regningen for taxi- og elvarebilladere.
Energikartlegging og strømsparing
I tillegg ble gode energiråd svært billige for borettslag og sameier første halvdel av året. For å forsterke Enovas støtteordning, som dekker halvparten av kostnadene for borettslag og sameier som kartlegger hvordan de kan bli mer energieffektive, tok Oslo kommune ytterligere 30 prosent av regningen. Totalt 232 borettslag og sameier fikk støtte fra kommunen til å gjennomføre energikartlegginger.
– For at Oslo skal nå klimamålene, må mye av det som i dag bruker fossil energi elektrifiseres. Da må vi bruke strømmen vi har smartere. I dag brukes mye av energien i Oslo til å varme opp byggene våre. Ved å isolere og skifte ut vinduer og dører, kan vi spare store mengder energi – og for mange kan det bety store kutt i strømregningen og bedre bokvalitet. Energikartlegging er første steg for å få til det, sier Eli Sandmo Brenna.
Vil du spare strøm og penger? Vi har samlet de de beste strømsparetips til både store og små prosjekter