Ingen klarer å løse klimautfordringene alene. Oslo kommune har ambisiøse klimamål, og for å nå dem er vi er avhengige av å ha næringslivet med på laget.

Derfor har kommunen siden 2010 invitert bedrifter med i Næring for klima-nettverket. Formålet med nettverket er å skape en arena for dialog og samarbeid mellom kommunen og næringslivet om å nå klimamålene, og å mobilisere næringsliv og andre virksomheter til aktivt å bidra til å nå Oslos klimamål mot 2030 i tråd med klimastrategien.

Er det noe verden trenger nå, så er det ambassadører for håp.

Byråd for miljø og samferdsel

Næring for klima består i dag av over 150 virksomheter. Medlemmene er små og store bedrifter fra en rekke ulike bransjer, fra oppstartsbedrifter til internasjonale konsern. Vi har også med oss flere utdannings- og forskningsinstitusjoner og organisasjoner. De har til felles at de jobber for å redusere sine klimagassutslipp, og vil inspirere andre til å gjøre det samme.

Se oversikt over medlemmene i Næring for klima

Hvordan kan vi bli med?

Bedrifter, organisasjoner og andre virksomheter i Oslo og omegn kan bli med i Næring for klima. Dere trenger ikke å være best i klassen på klimafeltet – men må ha startet å jobbe med klimatiltak.

Første skritt til medlemskap er å fylle ut søknadsskjemaet for at vi skal bli bedre kjent med bedriften. Deretter inviteres dere til å signere en klimakontrakt med byråden for miljø og samferdsel. Klimakontrakten er en intensjonsavtale, der dere viser at bedriften støtter Oslos klimamål, og at dere vil arbeide aktivt for at byens utslipp skal gå ned. Medlemskap i Næring for klima skal være forankret i toppledelsen. Derfor oppfordrer vi til at toppleder deltar i signeringen av klimakontrakten.

To personer tar hverandre i hånden

Signering av klimakontrakten på Oslo rådhus: daværende byråd Sirin Stav og leder i Oslo Handelsstands Forening, Bjørn Næss

Bedrifter som blir med i Næring for klima forplikter seg til å delta aktivt i nettverket. Det er gjennom å møtes at vi både lærer av og inspirerer hverandre. Vi ber også om årlig rapportering på klimaarbeidet deres, slik at vi får oversikt over tiltak som bedriftene kan presentere på nettverksmøter.

I tillegg oppfordrer vi alle medlemmene til å få på plass gode systemer for klimaledelse:

  • forankre klimaarbeidet i virksomhetens strategi
  • være miljøsertifisert (Miljøfyrtårn/ISO 14001)
  • føre regnskap over klimagassutslipp
  • sette målbare (kvantifiserte) klimamål
  • stille klima- og miljøkrav til leverandører

Engasjert diskusjon på partnersamling om klimaledelse

Hvorfor bør vi bli med i Næring for klima?

Næring for klima er en arena for dialog og samarbeid mellom kommunen og næringslivet, og en koblingsboks mellom bedrifter på tvers av bransjer og sektorer.

Gjennom Næring for klima inviteres næringslivet med i Oslos klimaarbeid. På møtene våre får du oppdatert informasjon fra kommunen om klimaarbeidet, og mulighet til å gi innspill på dette. Du vil treffe Klimaetaten og flere andre etater, samt deltakere fra byrådsavdelingene. Politikere fra byrådet deltar også jevnlig.

På alle møtene tilrettelegger vi for at medlemsvirksomheter kan dele kunnskap og erfaringer gjennom presentasjoner, gruppediskusjoner og mer uformelle samtaler i pausene. Kanskje har deres bedrift også et klimatiltak som andre kan inspireres av?

Næring for klima i Oslo samarbeider tett med vårt søsternettverk Klimapartnere, som finnes i nesten alle landets fylker. Medlemmer i Næring for klima kan også delta på møter i Klimapartnere. Du finner også flere klimaløsninger fra Oslo i Klimapartneres grønne løsningsbank.

Merk: Det skal selvsagt være mulig å medvirke i Oslo kommunes klimaarbeid også uten å signere en klimakontrakt. Derfor har Næring for klima også noen møteplasser som er åpne for alle. Innen sentrale satsingsområder har vi egne fagforum som møtes jevnlig, der alle bedrifter kan delta uavhengig av medlemskap.

nettsiden vår finner du alltid oversikt over de neste møtene i nettverket. Du kan lese mer om de ulike møteplassene våre under.

Les mer om de ulike møteplassene:

Toppledersamlingen er det årlige høydepunktet i Næring for klima. Her møtes ledere fra virksomhetene for å få oppdatering på kommunens arbeid fra byrådet, diskutere relevante problemstillinger med andre ledere, og gi innspill til kommunen. Toppledersamlingen er bare for bedrifter som har signert klimakontrakten og blitt medlemmer i Næring for klima.

I nettverksmøter inviteres hele nettverket til fellesmøter med plenumsdel og parallellsesjoner innen ulike temaer. Nettverksmøter er bare for virksomheter som er med i Næring for klima.

Sammen med våre samarbeidspartnere inviterer vi til webinarer og frokostmøter innen ulike temaer. Noen av disse er åpne også for bedrifter som ikke er med i nettverket.

Vi har også egne møter og kurs for partnere i Næring for klima, og de har også mulighet til å delta i noen av møtene hos vårt søsternettverk Klimapartnere.

I tillegg til medlemsmøtene har nettverket flere fagfora som tar for seg relevante problemstillinger innenfor spesifikke sektorer eller temaer, og som er åpne for alle. Gjennom fagforumene inviteres hele Oslos næringsliv med i dialog om sentrale områder i Oslos klimaarbeid.

Bedrifter kan melde inn egne kontaktpersoner til fagforumene gjennom å sende oss en epost. Møter i fagforumene arrangeres av Næring for klima, men er åpne for alle.

Transport står for nesten halvparten av klimagassutslippene i Oslo. En av de største utfordringene vi må løse innen 2030 er å gjøre vare- og nyttetransporten utslippsfri – og da særlig tungtransporten. Gjennom dette fagforumet tar vi tak i de utfordringene som transportbransjen står overfor i det grønne skiftet. Vi jobber særlig med to retninger; elektrifisering og effektivisering av transporten.

Medlemmene i fagforumet representerer hele verdikjeden for transport, alt fra drivstoffprodusenter, ladeoperatører, energistasjoner og transportbedrifter, til håndverkere, vareeiere og innkjøpere av transportløsninger. I tillegg er god og tett dialog med kjøretøyprodusenter viktig. Alle må trekke i samme retning dersom vi skal nå klimamålene.

Fra kommunen er Bymiljøetaten og Utviklings- og kompetanseetaten (anskaffelser) faste deltakere i tillegg til Klimaetaten.

Oslos klimamål krever en omlegging fra fossil til fornybar energibruk, og en energiforsyning tilpasset nullutslippsbyen. Et robust og fleksibelt energisystem er en forutsetning for at vi skal nå klimamålene til rett tid, samtidig som vi sikrer gode betingelser for næringsliv og befolkning.

I fagforum energi diskuterer vi løsninger for å øke energieffektiviseringen, gjøre systemet mer fleksibelt og redusere effekttopper, og produsere lokal energi. På møtene i fagforumet viser medlemmer frem sine satsninger, og vi presenterer kommunens arbeid.

Bygg står for nesten 40% av verdens klimagassutslipp. Utslipp fra materialer, energibruk i byggene, samt utslipp og avfall fra anleggsarbeid er store bidragsytere til dette. I fagforum for bygg og anlegg tar vi opp problemstillinger knyttet til utslipp fra bygge- og anleggsvirksomhet og materialbruk i bygg.

Forumet samler offentlige og private utbyggere, rådgivningsselskaper, leverandører og andre bedrifter som ønsker å bidra i utviklingen av bransjen. Vi har også tett dialog med andre relevante etater som Plan- og bygningsetaten og Utviklings- og kompetanseetaten.

Næring for klima jobber tett sammen med vårt søsternettverk Klimapartnere, som tilbyr tilsvarende nettverk som oss i de øvrige av landets regioner. Klimapartnere arrangerer jevnlig digitale møter, og som medlem i Næring for klima har du også mulighet til å delta på disse.

Kommende arrangementer

29
jan.

Har Oslo blitt en foregangsby for utslippsfri tungtransport?

Fagforum for vare- og nyttetransport i Næring for klima

09:00 – 10:30

6
feb.

Hvordan lykkes med elektriske prosjekter?

Fagforum bygg- og anlegg i Næring for klima

08:30 – 10:00

11
feb.

Hvordan kan vi avlaste Oslos energisystem?

Fagforum energi i Næring for klima

13:00 – 15:00