I 2010 lanserte en stolt byrådsleder Stian Berger Røsland nettverket Næring for klima i Oslo rådhus. Den gang besto nettverket av en liten gruppe bedrifter som ble samlet noen få ganger årlig. Nettverket har gjennom årene vokst kraftig, og er i dag et aktivt nettverk med en serie av møteplasser for de rundt 170 virksomhetene i nettverket.

Folk satt ved runde bord i en stor, utsmykket hall med fargerike veggmalerier på veggene.

Ledere i Næring for klima samlet til topplersamling på Oslo rådhus

Næring for klima skiller seg fra andre nettverk med sin klare kobling mellom bypolitikerne, de kommunale virksomhetene og de deltakende næringsaktørene. At nettverket også samler bedrifter fra mange ulike bransjer, har opp gjennom årene skapt nye spennende samarbeid. I dag er Næring for klima en sentral arena for samarbeid mellom Oslo kommune og næringslivet. Målet er å bidra aktivt til å nå Oslos ambisiøse klimamål for 2030, og nettverket har gitt viktige innspill i dette arbeidet og vil bli sentralt også i årene som kommer.

Fra 2025 gjennomfører vi endringer i hvordan Næring for klima er organisert. Disse endringene er nødvendige for å sikre at nettverket fortsatt skal være relevant, effektivt og bærekraftig.

Hva endres?

Næring for klima har i en overgangsfase på tre år operert med to medlemsnivåer; medlemmer og partnere. Nå slår vi sammen medlemskap og partnerskap. Alle bedrifter som ønsker å delta aktivt i Næring for klima, vil heretter bli regnet som partnere med en årlig kontingent.

Kontingenten blir differensiert etter bedriftsstørrelse:

  • 5 eller færre ansatte: 5 000 kr/år
  • 6–50 ansatte: 15 000 kr/år
  • Over 50 ansatte: 25 000 kr/år

Endringene trer i kraft 1. juli i år. For nye partnere blir det derfor halv kontingent i 2025.

Kontingenten er lagt på et moderat nivå for å legge til rette for fortsatt deltakelse fra så mange som mulig av virksomhetene i nettverket. Den skal bidra til å dekke deler av kostnadene knyttet til møter og aktiviteter i nettverket, som nettverksmøter og toppledersamling, samt oppfølging og drift av nettverket. Kommunen vil fortsatt dekke en vesentlig andel av kostnadene for driften av Næring for klima.

Partnere og medlemmer har så langt hatt ulike prosesser for rapportering. Framover legger vi opp til en felles, enklere og mer fleksibel rapporteringsløsning som skal oppleves effektiv og håndterlig for alle bedriftene i nettverket, uavhengig av størrelse.

Alle virksomheter i Næring for klima forventes å jobbe for å få på plass gode systemer for klima- og miljøledelse. Dette fortsetter som før.

Forventninger til klima- og miljøledelse

Alle bedrifter i Næring for klima oppfordres til å:

- forankre klimaarbeidet i virksomhetens strategi

- føre regnskap over klimagassutslipp

- sette målbare (kvantifiserte) klimamål

- stille klima- og miljøkrav til leverandører

- drive systematisk miljøledelse, fortrinnsvis med tredjeparts sertifisering (Miljøfyrtårn/ISO 14001)

Hvorfor gjennomføres disse endringene?

Næring for klima har vokst betydelig både i antall virksomheter og aktiviteter. Vi ønsker å opprettholde et nettverk med møter som holder høy kvalitet, og med ressurser til å følge opp dialogen med hver enkelt bedrift i nettverket. Fram til i år har kommunen dekket alle kostnader knyttet til drift og arrangementer, men med sterk vekst har også kostnadene økt. Kommunen vil dekke majoriteten av kostnadene også framover, men kontingenten gir et nødvendig økonomisk bidrag til å opprettholde aktivitetsnivået.

Siden partnerskap ble lansert i 2022, har det vært kommunisert at den todelte modellen med både medlemmer og partnere var en overgangsmodell, og at partnerskap var framtiden. Vi ser også at mange bedrifter har opplevd den todelte modellen som uklar. Når det nå er én måte å være med i Næring for klima på, vil det være enklere å forholde seg til.

Hva betyr dette for deg?

Dersom deres virksomhet i dag er medlem, håper vi dere blir med videre som partner. Dette er et viktig steg for å styrke nettverket og sikre bedre oppfølging og aktiviteter fremover. Gjennom dette vil vi kunne gi dere et like verdifullt nettverk framover.

Den største endringen vil være at det nå tilkommer en kontingent. Det blir ingen endring i krav til rapportering. Dere som er medlemmer har rapportert inn til nettverket jevnlig, så vi er oppdatert på klimaarbeidet deres. Dette vil nå gjennomføres mer systematisk gjennom et årlig rapporteringsskjema. Vi oppfordrer alle til å føre klimaregnskap, men dette faller ikke innunder rapporteringen til oss.

Som partner får du også tilgang til alle digitale og nasjonale møteplasser hos vårt søsternettverk Klimapartnere.

De aller fleste av dagens partnere vil oppleve en lavere kontingent og en enklere rapporteringsrutine. Dere beholder selvsagt tilgangen til viktige møteplasser og arrangementer.

Den nye partnerkontingenten inkluderer ikke klimaregnskapsverktøyet Klimakost, da vi erfarer at mange bedrifter allerede fører klimaregnskap i et selvvalgt system. Dere som er partnere i dag beholder likevel lisensen og tilgangen til Klimakost ut året, også med ny og lavere kontingent. Som tidligere varslet utgår den kvalitative rapporteringen i Klimakost i år, og dere vil i stedet bli bedt om å rapportere inn i et nytt, felles rapporteringsskjema for hele nettverket.

Tilgangen til Klimakost følger av vår avtale om å inngå i Klimapartneres kontrakt med Asplan Viak, hvor kontraktsperioden går ut i år. Dette er dermed en egen prosess, og vi kommer tilbake med mer informasjon så snart den er avklart.

Vi forstår at ikke alle virksomheter har mulighet til å fortsette i nettverket når det innføres kontingent. Derfor vil fagforaene våre fortsette å være åpne og gratis for alle bedrifter i Oslo og omegn. Fagforaene ble etablert som en egen arena for få år siden. Selv om de bygger på, og er avhengige av, en aktiv kjerne av Næring for klima-virksomheter, er de også åpne for andre. I dag har vi aktive fagfora for bygg og anlegg, for vare- og nyttetransport og for energi, og i mai lanserer vi et fjerde fagforum for sirkulære løsninger.

Fagforaene gir mulighet for fordypning, medvirkning og dialog innen konkrete klimarelaterte temaer og satsingsområder. Vi håper dere vil fortsette å engasjere dere her og være en del av det faglige fellesskapet.

Toppledersamling, nettverksmøter og enkelte andre arenaer vil imidlertid være forbeholdt partnere.

Hva skjer videre?

nettverksmøtet 7. mai vil vi informere nærmere om endringene i nettverket. Fram mot sommerferien vil vi følge opp alle dagens medlemmer og partnere, slik at dere har den informasjonen dere trenger for å ta stilling til videre deltakelse. Den nye modellen trer i kraft 1. juli 2025, og halv kontingent for året 2025 faktureres nye partnere til høsten.

Med en tydeligere struktur, lavere kontingent og forenklet rapportering vil vi gjøre det enklere å være partner enn det er i dag, samtidig som vi gjennom å innføre kontingent for alle sikrer det økonomiske grunnlaget for å kunne tilby et godt og engasjerende nettverk til virksomheter i Oslo i årene framover.

Folk engasjerte seg i samtale på et sosialt arrangement i et rom med mønstrede vegger og runde bord. En smilende kvinne holder en drikkeboks og et brettet papir.

Miljøbyråd Marit Vea og byrådsleder Eirik Lae Solberg i pauseprat på nettverksmøte i Næring for klima

Bli med videre på ferden!

Ambisjonene for Næring for klimas rolle i Oslos klimaarbeid er klare. Dette er kommunes viktigste arena for samarbeid med næringslivet om klimapolitikken. Når vi er en av byene i verden som er i tet med klimatiltak, er det ekstra viktig med god dialog om hvordan tiltakene skal utformes. Og vi trenger å løfte fram de gode eksemplene, diskutere utfordringene vi møter og lære av hverandre.

Globalt blir byene stadig viktigere i klimaarbeidet. Det vi gjør at har betydning langt ut over bygrensene, og vi opplever stor interesse for å lære om Oslos arbeid. Dette er med på å posisjonere byen vår og Oslos næringsliv for utviklingen som kommer.

Vi ser fram til å fortsette det gode samarbeidet, og håper dere velger å bli med videre som partnere!

Kommende arrangementer

29
april

Nettleie for lading av maskiner og tunge kjøretøy

Felles møte for Næring for klimas fagfora for energi og vare- og nyttetransport.

08:30 – 10:30

7
mai

Nettverksmøte i Næring for klima

Nettverksmøte for medlemsvirksomheter i Næring for klima

08:30 – 11:30

15
mai

Er det dyrt å bygge utslippsfritt?

Møte i Næring for klimas fagforum for bygg og anlegg

08:30 – 10:30

21
mai

Treets fagdag 2025: Trær og boligutvikling

Temamøte arrangert av Oslotrær og Næring for klima

09:00 – 14:30

22
mai

Lanseringsmøte: Fagforum sirkulære løsninger

Vi sparker i gang et nytt fagforum i Næring for klima: Sirkulære løsninger!

12:30 – 15:00

3
juni

Utslippsfrie prosjekter: veien mot et større marked

Digitalt møte i Næring for klimas fagforum for bygg og anlegg

09:30 – 11:00