De siste årene har badstuer dukket opp i hopetall rundt omkring i Oslo. Du finner dem langs kaikanten, ved elvebredden, i marka og ute på fjorden. Mange av byens innbyggere har for lengst oppdaget badstulivets gleder og helsebringende effekt.

Hvis du har tenkt deg i en badstue, kan det være nyttig å vite hvordan du kan skape en best mulig opplevelse – både for deg selv og de du eventuelt deler varmen med.

Stig Arild Pettersen, leder i Norges Badstulaug, deler derfor sine beste tips til et vellykket opphold i dampen! 🔥

Få regler: Stig Arild Pettersen oppfordrer folk til å rett og slett gjøre det som kjennes digg ut i badstua.

1. Dette bør du ha med 🧖

I følge Stig Arild er det tre essensielle ting man bør huske på å ta med når man skal i badstue.

– Når jeg tar badstue pleier jeg å ta med meg tre ting. En vannflaske, ett håndkle til å sitte på – og et annet håndkle til å tørke meg med etterpå. For det er kjipt å tørke seg med sin egen svette, sier Pettersen.

2. Drikk mye🚰

Når man svetter, som man jo ofte gjør i en badstue, er det viktig å fylle på vannreservoarene for å unngå at kroppen blir overopphetet.

– Man bør begynne å drikke vann noen timer tidligere før man skal i badstua, sånn at man ikke blir så lett dehydrert. Man mister ganske mange liter med væske når man sitter lenge i badstua. Begynn derfor å drikk vann tidlig, og drikk mye.

Drikk nok vann: Kroppen mister mye væske i en badstue. Da er det viktig å fylle på!

3. Minst mulig klær 🩲👙

– Det viktigste er at man har på seg det man er komfortabel med. Jeg synes det beste i en badstue er å ha på seg null og niks, men det passer seg jo ikke akkurat i alle sosiale sammenhenger.

Minst mulig klær gir likevel ganske åpenbare fordeler når det kommer til å regulere kroppstemperaturen.

– Du kan ha på deg en stor surfeshorts eller badedrakt, men det er sånn at plast på kroppen hindrer svetteprosessen. Plast stopper rett og slett varmen fra å slippe ut fra kroppen din. Jo mer klær man har på seg, jo lettere er det å bli overoppheta.

Til tross for dette; Pettersen bruker gjerne en badstulue av ull i badstua.

– Ull isolerer både mot kulde og varme. En badstulue gjør at du kan sitte i varmen lenger, kose deg lenger og ha det bra lenger.

4. Lukk opp døra 🚪

Stig Arild kan berolige dem som frykter at det skal bli for varmt i badstua.

– Å sitte i badstue er ikke noe VM i varme. Det er ikke noe mål om å ha det varmest mulig. Lukk opp døra hvis det blir litt for varmt. Så lenge man har en bra ovn, så tar det bare et par minutter før varmen er tilbake. Men da har man fått inn litt oksygen, det er lettere å puste, prate og kose seg.

Ny oksygen: Det er lov å slippe inn frisk luft i badstua.

5. Vann med måte 🫠

For de som liker det ekstra varmt, kommer Stig Arild med en liten leksjon i termodynamikkens lover.

– Egentlig går jo temperaturen i badstua ned når man heller vann på ovnen, for man senker jo temperaturen på steinene. Men du får en sterkere varmefølelse fordi vanndråpene i dampen frakter varme som treffer huden din. Derfor er det viktig å ikke helle på vann hele tiden, men at man kjører litt damp og lar varmen i steinene komme seg opp igjen.

Pettersen minner om at det kan være i folk i badstua som har det varmt nok som det er allerede, og at man bør spørre om lov fra de andre før man kaster vann på steinene.

– Og da er det helt fint å si i fra om at man kanskje har det litt varmt nå, og at det er fint om man venter litt med å kaste på mer vann.

6. Tilpass lydnivået 🔊

Å prate eller ikke prate – det er ofte spørsmålet i en badstue. Noen liker å nyte varmen i stillhet, mens for andre er badstua en viktig sosial arena og møteplass.

– Det er ingen regler, men det er normal høflighet å ta hensyn til andre mennesker rundt seg. Er folk i badstua for å roe ned, kanskje på kvelden på en mandag og skal slappe av? Okei, da vet vi at de andre er i badstua for å ha det stille og rolig, og vi holder lydnivået lavt.

– Er det derimot fredagskveld og vi girer opp til vors, eller man har leid badstua med vennene sine, da er det bare å kose seg å ha det gøy!

Praten går: Det er lov å snakke i badstua – så lenge det er greit for de andre.

7. Ikke hopp i det 🏊‍♀️

Du kan ikke stave badstue uten bad. Stig Arild er selv en ivrig bader, men hopper ikke nødvendigvis direkte ut i det kalde vannet etter et opphold i varmen.

– Kroppen og hodet reagerer veldig annerledes på sjokket der er å komme ut i kulda. Og da kan mange fort bli litt svimle og få blodtrykksfall og sånne ting. Så første gang jeg skal uti pleier jeg å gå eller legge meg rolig uti. Etterhvert tar jeg vann i ansiktet, og først når kroppen har blitt vant til vannet går jeg kanskje opp på taket og tar et stup, har det gøy og koser meg.

8. Gjør det som føles digg 💆

Stig Arild understreker at det ikke finnes noen strenge regler for hvordan man skal ta badstue. Han er opptatt av at folk selv må finne ut hva som fungerer for dem.

– Det aller viktigste i badstua er å kose seg, være komfortabel og gjøre det som føles rett. Det er ikke masse regler i badstua om at du skal gjøre det sånn eller sånn. Det viktigste er at du tar vare på deg selv og de du sitter sammen med.

Lykke til med ditt neste badstuopphold! ♨️