Oslo har behov for mer energi, når flere sektorer av samfunnet elektrifiseres for å nå klimamålene. Da holder det ikke å produsere ny energi, vi må også ta vare på den vi har. Spesielt i boligene våre kan vi å spare mye strøm.

I Oslo går 75 prosent av energien vi bruker til bygg, og det alle meste av dette brukes til oppvarming i hus og leilighet. Samtidig har over 50 prosent av den energimerkede bygningsmassen i Oslo de laveste energiklassene, F eller G.

– Hvis vi gjør boligene våre mer energieffektive, vil strømregningen bli lavere og bokvaliteten gå opp. Samtidig sparer vi strøm og effekt som kan brukes til å elektrifisere alt som i dag går på fossil energi, sier Astrid S. Landstad, klimarådgiver i Klimaetaten i Oslo kommune.

Astrid S Landstad

Astrid S Landstad er klimarådgiver i Klimaetaten i Oslo kommune.

Kartlegging viser at folk vet for lite om hva de selv kan gjøre av tiltak i egen bolig for å energieffektivisere.

Klimaetaten har derfor samlet en rekke tips til hvordan Oslos befolkning kan spare strøm, penger og få bedre bokvalitet.

Disse finner du på klimaoslo.no/sparstrøm.

Oslo trenger mer energi

Energitiltak vil frigjøre energi som kan brukes når flere sektorer av samfunnet elektrifiseres. Flere av tiltakene kan du også få støtte til fra enten Enova eller Klima- og energifondet.

– Hvis alle går sammen om å gjennomføre små tiltak i eget hjem, vil det både bidra til økt bokvalitet i Oslo og til at vi kan bruke strømmen vi har til nødvendige klimatiltak, som for eksempel å elektrifisere busser, biler og anleggsplasser, sier Landstad.

Det meste av energien som du og jeg bruker i Oslo, importeres, bortsett fra fjernvarme og solcelleenergi. Hvis vi må få tilført mer strøm utenfra, må nettet bygges ut.

Det innebærer mer utbygging av natur, i tillegg til økte kostnader for deg og meg.

– Kostnadene for å bygge ut strømnettet fordeles på oss forbrukere gjennom nettleien. Dersom vi klare å bruke den strømmen vi allerede har mer effektivt, betyr det lavere kostnader for deg og meg. I tillegg demper vi behovet for å bygge ut mer energi og nett i urørt natur, sier Landstad.

Med nettsiden klimaoslo.no/sparstrøm håper vi Oslos befolkning blir inspirert til å gjennomføre både små og store tiltak, som kan bidra til store energibesparelser for Oslo.

Oslo trenger mer strøm når flere sektorer i samfunnet elektrifiseres.

For mer informasjon, kontakt:

Astrid S. Landstad

Mobil: 993 24 257

Epost: astrid.landstad@kli.oslo.kommune.no

Presse:

Julie Pau

Mobil: 412 85 817

Epost: presse@kli.oslo.kommune.no

Fakta:

  • Oslo og Akershus hadde et samlet kraftforbruk på 16,7 TWh i 2022, og produserte kun 1,2 TWh selv.
  • Oslo og Akershus har årlig behov for å importere 15,5 TWh elektrisk kraft fra andre regioner i landet, og fra utlandet. Hver kWh produsert eller spart kraft i Oslo og Akershus, vil frigjøres til bruk andre steder i landet, og bidra positivt til den nasjonale kraftbalansen.
  • Bygg står for halvparten av strømforbruket i Norge, og elektrisitet utgjør nesten 80 prosent av den totale energibruken i bygg
  • Klimaomstillingen i Oslo betyr at vi trenger mer kraft. Samtidig er strømnettet presset, og det er begrenset hvor mye mer kraft som kan tilføres nettet her.
  • Oslo har redusert energiforbruket per innbygger med 28 prosent de siste 15 årene. Det viser Energibarometeret, som presenterer status for energisituasjonen og energiregnskap for Oslo kommune. Men vi trenger å gjøre mer.
  • Bygg står for halvparten av strømforbruket i Norge, og elektrisitet utgjør nesten 80 prosent av den totale energibruken i bygg. Hoveddelen av strømforbruket i bygg går til oppvarming. Hvis vi reduserer strømforbruket i bygg kan vi legge til rette for en raskere omstilling til lavutslippssamfunnet, og skape rom for etablering av ny industri.