Er du på utmark eller innmark?

Før man drar på telttur er det lurt å sjekke hva man har lov til i området du vil telte. Det første man bør finne ut av er om det er innmark eller utmark.

  • Innmark = gårdsplasser, hustomter, dyrket mark og lignende, hvor allmenn ferdsel vil være til bry for grunneier.
  • Utmark = skog, fjell, myr og kystområder – det som ikke er innmark.

For å kunne telte på innmark må man ha tillatelse fra grunneier eller bruker av eiendommen.

Det er ikke alltid lett å skjønne om noe er utmark eller innmark, da må man bruke skjønn, skriver Norsk friluftsliv på sin nettside.

Man kan som regel sette opp telt og hengekøye på utmark. Foto: Marius Dalseg.

Å telte + utmark = allemannsretten

Tommelfingerregelen er at man har lov til å sette opp telt minst 150 meter unna bebyggelse, altså på utmark. Man kan telte inntil 2 dager på samme sted – med mindre man er langt fra bebyggelse eller på høyfjellet.

Å telte på utmark er en del av allemannsretten, så lenge man opptrer hensynsfullt og varsomt. Verneområder som drikkevannskilder kan være unntatt allemannsretten.

“Man må ikke opp på vidda for å si at man har vært på tur, man kan også få kjempefine opplevelser i nærområdet her i Oslo.”

Man trenger ikke reise langt for å telte

Tuva Bjerketvedt jobber som turveileder for DNT Oslo og Omegn. Hun forteller at “man må ikke opp på vidda for å si at man har vært på tur, man kan også få kjempefine opplevelser i nærområdet her i Oslo.”

Hun har gitt oss noen gode tips til 6 fine steder å telte i Oslo: to ved vann, to ved utsikt og to ved sjøen!

Sjekk også ut Turveilederens telte-råd:

1. Sjekk hva som er lov i området du skal på f.eks. Miljødirektoratet og Kartverket.

2. Rydd opp etter deg: det du tok med deg på tur skal du også ta med tilbake.

3. Om du skal langt vekk fra do: Ta med dospade og pose til dopapir.

4. Vis hensyn til andre som telter, slik at alle får en fin opplevelse.

5. Husk bålforbud mellom 15.april - 15.september. Benytt gjerne etablerte bålplasser rundt omkring, men husk at gnister kan blåse selv fra disse.

MEN: Om det er ekstraordinært bålforbud er det ikke lov til å benytte seg av hverken primus eller etablerte bålplasser.

6. Husk å alltid slukk bålet før du går.

1. Øyungen i Maridalen

Dette er et middels stort vann i Nordmarka. Her finner man også en offentlig godkjent bålplass og toalettmuligheter. Man kan også gå på topptur til Øyungskollen – les mer om det her.

Du kan enten ta 51-bussen til Maridalen og gå av på Skar-stoppet, eller parkere ved Skar om du kjører bil. Det er et par kilometer å gå fra stopp/parkeringsplass langs Skarselva.

Det er mulig å sykle gjennom Maridalen og helt fram til vannet.

2. Lauvtjern i Østmarka

Dette er et vakkert vann som er et av de høystliggende områdene i Østmarka. Her kan du nyte stillheten. Rundt vannet er det også noen få leirplasser som egner seg til telting eller gapahuk.

Du kan ta T-bane 2 til Trosterud og gå inn mot badeplassen Lutvann.

Beskrivelse fra ut.no: «Like før du kommer ned til badeplassen [Lutvann] går det en sti til venstre skiltet til Grønlia. Følg denne noen hundre meter før du tar første sti mot høyre. Følg denne forholdsvis bratte stigningen opp mot Lauvtjern. Første del av stien er merket både rødt og blått, men helt fram til tjernet er det blåmerket sti som gjelder.»

Halvor Pritzlaff Njerve/Oslo kommune

Rundt Lauvtjern er det enkelt å finne stillheten. Foto: Halvor Pritzlaff Njerve / Oslo kommune

3. Grefsenkollen i Lillomarka

Dette er et populært sted for både teltfolk og hengekøye-entusiaster langs toppen av fjellveggen på sørsiden av Grefsenkollen. Her får du en av de beste utsiktene over Oslo og Oslofjorden.

Du kan ta 56-bussen helt opp til Trollveiskrysset og gå opp til Grefsenkollen i cirka 20 minutter. Du kan også gå av ved Akebakken i Grefsenkollveien og gå langs turstien opp til kollen. Dette er en enkel og fin fottur på om lag 1 time.

Grefsenkollen har en av de beste utsiktene over Oslo og Oslofjorden.

4. Vettakollen

En enkel og populær fottur frem til et pent utsiktspunkt over både Oslo og Holmenkollen. Perfekt for en spontan hengekøye-tur.

Du kan enten ta T-bane nr 1 til Vettakollen stasjon og gå derfra, eller så kan du gå fra Rikshospitalet om du ønsker en litt lengre fottur.

5. Langøyene

En fin og godt tilrettelagt øy, perfekt for overnatting! Her er det egne regler for telting, med oppdeling av teltsoner som har ulike åpningstider. Mer info finner du her: Kart over Langøyene.

Her er det forbudt å tenne bål, men det finnes tilrettelagte plasser for grilling.

Du kommer deg enkelt hit med båt fra Aker Brygge: sjekk ut Rutetabeller og linjekart for båt.

6. Håøya

Naturskjønne Håøya er den største øya i Indre Oslofjord. Denne øya er full av fine naturopplevelser og rikt planteliv. Man kan plukke både bær og matsopp på øya, også i naturreservatet som dekker søndre Håøya. På øya vandrer det også geiter som beiter fra mai til desember. Les mer om øya her.

Både B21 og B22 seiler fra Aker Brygge til Håøya. Sjekk ut ruteplanleggeren til Ruter for å planlegge reisen.