I 2021 innførte regjeringen forbud mot engangsartikler i plast. Det er ett av tiltakene for å forhindre forsøpling. Mange butikker  ryddet i hyllene og innførte engangsbestikk i tre, papp og papir. Også produkter av bambus blir stadig vanligere å se, og nye materialer er på vei inn.

Ett av disse er maisstivelse, som blant annet kommer som engangsbestikk. Men selv om det kan stå både «laget av fornybare ressurser» og «laget av organisk materiale» på pakken, skal disse i restavfall, og ikke blant matavfallet i grønn pose.

  • Forbudet omfatter engangsartikler i plast, som engangsbestikk- og tallerkener, spisepinner, rørepinner, sugerør og Q-tips.
  • Direktivet omfatter ikke artikler som er ment for bruk flere ganger.

– Denne typen materiale får en gummiaktig konsistens når det brytes ned i biogassanlegget vårt. Det kan bli til seige klumper som setter seg fast i maskineriet. Husk at siden disse produktene er laget for å oppføre seg som plast når du bruker dem, så gjør de også det når de blir avfall , sier kommunikasjonsrådgiver Silje Slålien Thoen fra Renovasjons- og gjenvinningsetaten i Oslo kommune.

Silje Thoen i Renovasjon- og gjenvinningsetaten.

Silje Thoen i Renovasjon- og gjenvinningsetaten.

Festlig kildesortering

Selv om ombrukbart servise og duker er best til fest, er det fortsatt noe engangsplast i omløp. Da er det viktig å sortere avfallet riktig. Husk at brukte plastglass, plastbestikk og plastsugerør skal i restavfallet.

– Det er kun plastemballasje som skal i lilla pose, påpeker Thoen.

Hun foreslår at kildesortering av avfallet er noe alle kan bidra med på festen, og at det kan gjøres på mange måter.

– Hvis man har selskap hjemme, så er ett tips å sette ut grønne poser rundt omkring, så gjestene kan sortere underveis. Man kan også ha kildesorteringsquiz mens man rydder, kanskje med Instagram-kontoen vår «Kildesortering i Oslo» som dommer? Glimrende festaktivitet! mener Thoen.

 

Slik kaster du glass og metall

Hvis man vil være på den sikre siden, er tallerkener, bestikk og glass som kan vaskes og gjenbrukes mange ganger, det beste. Likevel kan fallgruvene være mange når bordet skal ryddes, spesielt når mange er samlet.

– Mange leier steder når de gjennomfører bryllup og fest, og da må man forhøre seg med de man leier lokale av om hvilke løsninger de har for avfallshåndtering og kildesortering. Avfall som oppstår i denne type settinger kvalifiserer under næringsavfall, forteller Thoen.

Dette festbordet må ryddes når gjestene har gått. Bord med papptallerkner, stearinlys, glass med sugerør, duk og blomster.

Dette festbordet må ryddes når gjestene har gått. Thomas Haugersveen

  • Telys (de må være tomme for stearin)
  • Metallkorker
  • Glassflasker
  • Hermetikkbokser
  • Aluminiumsfolie og -beger som ikke er tilgriset

  • Plastbegre
  • Plastemballasje
  • Snusbokser
  •  Plastfolie

  • Alle matrester
  • Eggeskall, nøtteskall, potetskrell
  • Mindre mengder tilgriset tørkepapir
  • Teposer, kaffefilter og -grut

  • Stearinlys
  • Blomster
  • Engangsplast, engangsservise

 

  • Pyntegjenstander
  • Sanghefter
  • Flagg

Sjekk også Oslo kommune for full oversikt over resirkulering.