Size: large
Type: image
Tar du turen opp Vålerenggata, forbi den populære nabolagskneipen Enga pub, ser du en rekke strågule lavblokker på høyre side. Her finner du Vålerenggata borettslag, et lite nabolag bestående av 50 boenheter.
– Bygningene ble oppført i 1984, så de drar jo på årene. Da vi undersøkte hva det ville koste å legge nytt tak, fikk vi oss en overraskelse. Taket ble faktisk billigere hvis vi også installerte solceller, forteller forteller styreleder Merethe Sandberg. La de solceller på taket, kunne de nemlig få et Grønt lån fra OBOS til å finansiere arbeidet.
– Og med solcellestøtte fra Oslo kommune ble regnestykket enda bedre, fortsetter Merethe.
Prosjektet ble møtt med entusiasme fra beboerne: – Jeg kan ikke huske at vi møtte noen motforestillinger. Ikke bare på grunn av besparelsene, men fordi beboerne liker at vi bidrar til det grønne skiftet.
Borettslag og sameier som skal i gang med klima- og miljøvennlige prosjekter, kan få tilgang på såkalte grønne lån. Disse lånene har ofte gunstigere lånebetingelser enn vanlige lån. I tillegg til OBOS, tilbyr blant andre Eiendomskreditt en grønn låneordning for borettslag og sameier.
Fyller batteriene med strøm fra taket
Et nytt regelverk fra 2023 har gjort det mer attraktivt for borettslag og sameier å investere i solceller. Før kunne borettslag og sameier bare bruke strømmen fra egne solcelleanlegg i fellesarealene hvis man skulle unngå å betale nettleie eller elavgift. Nå kan strømmen også brukes avgiftsfritt inne i beboernes leiligheter.
Det er også mulig for borettslag og sameier å selge overskuddskraften de sitter igjen med, noe som kan bidra til at anleggene blir nedbetalt raskere.
– Solcelleanlegget vårt skal være nedbetalt om fem til syv år. Etter det, vil vi sitte igjen med ren fortjeneste, forteller Merethe. – Vi ønsker også å legge til rette for at strømmen fra solcellene kan brukes i leilighetene til beboerne.
I Vålerenggata er ikke bare lysene i fellesarealene som får gratis strøm fra solcellene. Strømmen brukes også i elbilladerne borettslaget nylig fikk satt opp. Dermed bidrar det nye taket til lavere driftskostnader for beboernes elektriske firehjulinger.
Et mer attraktivt borettslag
Slik styrelederen ser det, er solcelleanlegget mer enn en investering i lave energikostnader. – Mange er opptatt av bærekraft når de ser etter bolig, spesielt de yngre. Solcelleanlegget kan være med på å gjøre oss mer attraktive på boligmarkedet.
Også naboene har fått med seg at noe nytt funkler i sola i Vålerenggata: – Det har vært flere nysgjerrige naboer som har spurt oss om erfaringene våre. Jeg vet at flere av dem skal i gang med lignende takutskiftninger som oss, og snuser på muligheten for å installere solceller. Det vil ikke forundre meg om solcellene våre får selskap av flere anlegg i tiden som kommer, sier Merethe med et smil.