Oslo skinner i regnbuens farger på en av junis siste dager. Oslofolk strømmer ut til gatene for å feire kjærligheten og retten til å være seg selv og elske hvem man vil. Smilene sitter løst, regnbueflaggene vaier og mellom all musikken høres jubelropet «Happy Pride!».
Det er Pride-parade og GOD stemning. Oslo kommune er fast deltaker i paraden, og i år med utslippsfri flåte. Oslo Havn har stilt den elektriske lastebilen til disposisjon.
Sammen i kampen
Oslo kommunes Pride-feiring er et viktig bidrag inn til handlingsplanen for kjønns- og seksualitetsmangfold; «Stolt og fri». Som arbeidsgiver skal kommunen bidra til økt inkludering ved å drifte et nettverk for skeive ansatte i kommunen.
Her møttes Nina Bahar i Velferdsetaten og Henrich Bolman Biørn fra Plan- og bygningsetaten (PBE). Det ble starten på en mobilisering av feiringen i hele kommunen. Det er de to som er ansvarlig for Oslo kommunes Pride-prosjekter. Nina er ansvarlig for kommunens Pride-deltakelse og Henrich er ansvarlig for Pride-flåten.
– Vi er sammen i kampen. Pride er gøy og fest, men også en kamp, sier Henrich Biørn.
Fokus på gjenbruk i hele Pride-prosjektet
Nina Bahar mener kommunen skal gå foran på alle mulige måter – også på bærekraft: Sosialt, kulturelt og utslippsfritt. Det gjelder også Pride.
– Det er viktig å følge det i hele Pride-prosjektet. Det er spennende og gøy å tenke nytt om Pride i samfunnet vårt. Vi må huske at ting er dynamisk, rettigheter og kampen endres. Det er naturlig å også tenke på klimaavtrykkene, sier Nina.
Både Nina og Henrich forteller at de gjennomgående har tenkt på klimaavtrykk både i flåte og på kommunens stand i Pride Park. Flåten er bygget og rigget ned slik at den kan brukes på nytt og på nytt. Malingen som ble brukt var restemaling fra Haraldrud gjenbruksstasjon, Plan- og bygningsetaten og en barnehage, med unntak av én farge som måtte kjøpes. Alle andre farger klarte de å blande seg frem til. Blomstene var donasjon fra Bymiljøetaten sine restebed på Kontraskjæret. Alle plantene er nå plantet tilbake der.
– Og Oslo Havn stilte med stort batteri for å forsyne lydutstyr med strøm, så vi slapp å bruke aggregat og bensin til det, forteller Henrich.
– Det er jo en kul utfordring: Hvordan gjøre glitter og glam grønt? Glitter og ballonger og overflod har for mange av oss vært en naturlig del av Pride-feiringer og markeringer. Vi må ikke isolere de ulike rettighetskampene – de må ses i sammenheng, sier Nina.
Standen til kommunen i Pride Park var innredet med møbler fra Haraldrud ombrukstelt, og de har brukt så mye gjenbruk som mulig av bannere.
– Vi har kun trykket det vi ser for oss at vi kan bruke igjen neste år. Ingen give-aways, osv. Det har vært gøy å tenke ombruk, og siden Oslo kommune er gigantisk, har vi jo det meste av det vi trenger internt i kommunen, forteller Nina Bahar i Velferdsetaten.