Flere av byens mange takareal bør brukes til strømproduksjon for å møte framtidens energibehov. Derfor lanserer kommunen en ny solcelleordning som retter seg mot borettslag og sameier. Både solceller og solfangere støttes med 20 prosent av investeringskostnadene, og gir inntil 3 millioner kroner i tilskudd.

– Vi gikk til valg på å gjøre det rimeligere å bo i Oslo. Dette er en løsning som kutter energiutgifter, samtidig som den er bra for både klima og natur. Oslos mange tak er en enorm ubenyttet strømreserve. Nå trår vi til og inviterer borettslag som vil montere solceller på takene sine til å bli med på et bærekraftig spleiselag, sier byrådsleder Eirik Lae Solberg

Torbjørn Gjefsen fra Stang Terrasse sameie på et av sameietakene.

Torbjørn Gjefsen, styremedlem i Stang Terrasse sameie, er glad for at Oslo kommune har lansert en egen støtteordning for solenergi. Foto: Magnus Lundstein, Klimaetaten

En forutsigbar støtteordning

Vi er inne i en tid der det dyrt å leve og bo. Å bruke penger på solenergianlegg er kostbart, men over tid vil det lønne seg. Derfor går staten og Oslo kommune sammen om å bygge ut mer sol i Oslo. Søkere som mottar tilsagn fra denne ordningen, kan også søke støtte fra Enova sin tilskuddsordning for energiforbedringstiltak. Det betyr at borettslag og sameier kan få dekket opp til halvparten av kostnadene.

– Både Oslo og Norge henger langt etter når det gjelder solceller. Det må vi gjøre noe med. Sol på tak gir både lavere strømregning og det gir oss tilgang på mer fornybar kraft som er helt nødvendig for at vi skal nå klimamålene våre. Denne støtteordningen er dermed bra for både lommeboken og bra for klima, sier byråd for miljø og samferdsel Marit Vea.

Ordningen er utarbeidet etter innspill fra flere sameier og borettslag, som har etterlyst mer forutsigbarhet i støtteordningene. Med en investeringsstøtte som ligger fast er det lettere å planlegge for å investere i solenergi.

Et fleretasjes boligbygg med balkonger, pent vedlikeholdte busker og en gressbakke. Flere parkerte motorsykler er synlige i forgrunnen. Himmelen over er delvis skyet.

Når sola skinner på Stang terrasse vil det i framtida produseres strøm fra taket. Foto: Magnus Lundstein, Klimaetaten

Mer fart i solcelleutbyggingen

– Dette er en veldig god nyhet for Oslos mange borettslag og sameier. Mange opplevde at de ikke oppfylte kriteriene i Enova ordningen da Oslo kommune avsluttet sin tidligere ordning, og mange solcellebeslutninger ble satt på vent. Denne nyheten vil utvilsomt bidra til å øke farten på solcelleutbygging i Oslo by igjen, sier daglig leder Terje Borkenhagen i Enny AS, OBOS og Hafslund sitt solcelleselskap.

Les mer om ordningen på klimatilskudd.no