Oslo er blant 48 europeiske byer som mottar midler fra EUs Enabling City Transformation Programme, som støtter innovasjon for by-omstilling. Målet er å utvikle løsninger som kan deles på tvers av europeiske byer. Programmet er en del av EUs samfunnsoppdrag for klimanøytrale og smarte byer (Net Zero Cities).

Sammen med Aachen og Košice har vi fått 1,5 millioner euro til et prosjekt som skal styrke europeiske byers evne til å bruke anskaffelser, altså innkjøp av varer og tjenester, som et verktøy for klimahandling 

Klimafotavtrykket fra offentlige anskaffelser er betydelig. Å styrke klimakrav bidrar til å redusere utslipp og har samtidig stor effekt for næringsomstilling og grønn vekst. Vi gleder oss til dette spennende prosjektet som skal mobilisere de europeiske byenes innkjøpsmakt, forteller klimarådgiverne Mari Huseby og Sofi Halling i Klimaetaten.

 

Oslo har lenge brukt anskaffelser som et strategisk verktøy for å redusere klimagassutslipp:

  • Siden 2019 har kommunen stilt krav til klima og miljø i alle anskaffelser av bygge- og anleggsarbeider. Det har ført til at kommunens byggeplasser er blitt drevet fossilfritt, og i stadig større grad utslippsfritt.  
  • For bedrifter som vil utføre transporttjenester med kommunen er kravet nå at disse skal utføres med 100% elektrisk transport.  

 

Hva er Net Zero Cities?

Net Zero Cities er et satsningsprosjekt bestående av 100 europeiske byer som skal bli klimanøytrale innen 2030.

Oslo, Trondheim og Stavanger er de tre norske byene som er med i nettverket.

Elektrisk gravemaksin på Sophies Minde

Utslippsfri byggeplass er den nye normalen i Oslo.

Ved å stille denne type klimakrav ved anskaffelser kan byer dermed være forutsigbare partnere for næringslivet og fremme overgangen til det grønne skiftet.  

Prosjektet er inspirert av Oslo’s suksesshistorie. Det skal hjelpe andre europeiske byer til å gjøre samme effektive klimagrep som Oslo. Prosjektet skal også jobbe for å sikre en større forpliktelse til å kutte utslipp blant europeiske byer, noe som kan gi økt forutsigbarhet for næringslivet.

Dette gir en unik mulighet til å teste tilnærminger og samarbeide på tvers av europeiske byer.

Vi ser frem til å ta arbeidet med grønne anskaffelser til neste nivå, i partnerskap med andre fremtidsrettede byer over hele Europa, sier Marit Vea, byråd for miljø og samferdsel (V). 

Klimaetaten i Oslo leder prosjektet, som starter opp i mars 2025. Samarbeidspartnere inkluderer Aachen, Košice, SINTEF og Creative Industry Kosice. Fra Oslo kommune deltar Klimaetaten og Utviklings- og kompetanseetaten.