Size: large
Type: image
Selv om stadig flere sykler året rundt, er det mange som setter bort sykkelen når gradestokken kryper mot blått. Kanskje det rett og slett ikke frister å sette seg på sykkelen når det blir mørkere og kaldere ute?
Men vintersykling trenger ikke være vanskelig eller ukomfortabelt. Her får du noen enkle tips som hjelper deg i gang fra Liv Jorun Andenes, som jobber med kommunens sykkelsatsing i Bymiljøetaten.
Du trenger ikke spesialutstyr
– Du trenger ikke spesialutstyr utover piggdekk for å sykle om vinteren, men skal du sykle mer enn 3-4 kilometer, kan det være lurt å tenke litt på bekledningen, forteller sykkeleksperten fra Bymiljøetaten. – En tynn ulltrøye som du kan skifte ut ved ankomst gjør mye for komforten både under og etter sykkelturen. Vind- eller vanntett yttertøy er også smart.
Mange bekymrer seg kanskje for at hender og fingre blir kalde selv med hansker. Men med varme, vindtette hansker eller votter går det som regel helt fint. Du kan også kjøpe muffer til sykkelstyret for ekstra beskyttelse.
– Og blir du fort kald i rumpa, kan et setetrekk i ull være løsningen, anbefaler Andenes.
Trelagsmodellen
For kaldt vær kan du følge «Trelagsmodellen». Denne modellen går ut på at du har tre lag med klær, hvor hvert lag har en bestemt funksjon:
- Et fukttransporterende lag innerst som hindrer at svetten gjør deg våt og kald. En tynn ulltrøye eller et syntetisk stoff fungerer godt, mens bomull ikke er like bra.
- Et temperaturregulerende lag i midten, som for eksempel en langermet trøye. Tykkelsen på trøyen avhenger av hvor kaldt det er.
- Et beskyttende lag ytterst som beskytter mot vær og vind. Ved regn er regntøy lurt, mens ved opphold eller snø er vindtett tøy best.
Forskjell på vanlig sykkel og el-sykkel
Bruker du elsykkel, bør du kle deg varmere enn når du sykler på en vanlig sykkel. På en vanlig sykkel sykler du på deg en del varme underveis. Hvis du er for godt kledd fra start, kan du bli svett, noe som fort gjør deg kald i nedoverbakker eller under roligere partier.
– Med en manuell sykkel er det lurt med pustende klær og et vann- og vindtett lag ytterst. Innerst bør du ha et tynt ull-lag, sier Andenes.
Bruker du elsykkel, anbefaler Andenes å bruke et ekstra lag varmt tøy under jakken eller en varmere ytterjakke.
Uansett sykkeltype er det lurt å beskytte hals og ansikt. – En ull- eller fleece-buff som kan trekkes opp over ansiktet er smart. Ved snø eller regn kan beskyttende briller, som skibriller, også være nyttige.
Trygt å sykle om vinteren
Frykten for glatte veier er ofte det største hinderet for å sykle om vinteren. Undersøkelser fra Bymiljøetaten viser imidlertid at denne bekymringen nesten blir helt borte for dem som faktisk prøver seg. Ferske vintersyklister opplever rett og slett at vintersykling er mye enklere og tryggere enn forventet.
- Visste du dette? 130 km sykkelvei og -felt i Oslo har prioritert vinterdrift. Se kartet!
– Piggdekk gir godt grep på is og snø. Det finnes ulike typer med forskjellig tykkelse, antall pigger og gummikvalitet, så spør i butikken for å få de riktige dekkene for dine behov. Husk alltid å avpasse farten etter forholdene. Ta det rolig på partier med mye grus, is eller snø, særlig når du svinger. Det kan også være lurt å ha litt mindre luft i dekkene for å få bedre kontaktflate mot underlaget, tipser Andenes.
Enkelt å skifte dekk selv
Slik skifter du dekk og slangeMotivasjon til å starte
Vaner kan være vanskelige å endre, og det er ofte det å komme i gang som er det vanskeligste. Liv Jorun Andenes forstår at det kan virke tungt å sette seg på sykkelsetet i vintervær, men minner om at det også kan være krevende å komme seg frem på andre måter disse dagene. Dessuten kan du ofte sykle forbi de verste køene.
Det beste rådet fra Liv Jorun er å gi vintersykling et forsøk. –Mange som prøver, oppdager at det går mye lettere enn de trodde. Derfor vil jeg oppfordre alle til å prøve, om så bare én gang!
- Les mer: Alt du trenger å vite som ny syklist i Oslo!