Size: large
Type: image
Det kan være vanskelig å holde oversikt over frukt og grønt i en hektisk hverdag, dermed ender mye opp i søpla. Kjenner du deg igjen?
Du er ikke alene: I Norge ender 20 prosent av all spiselig mat i søpla, og frukt og grønnsaker er blant det vi kaster aller mest av.
Oppbevarer du frukt og grønt riktig kan du unngå mye matsvinn, i tillegg beholder du friskhet, konsistens og smak. Så, hvor trives egentlig ulike frukt og grønnsaker best?
Disse trives i kjøleskapet
🍒Steinfrukter (plommer, moreller kirsebær)
🍎Eple og pære
🥦Brokkoli
🌶Paprika
🍄Sopp
🥕Gulrøtter, poteter og andre rotgrønnsaker
Hvorfor? Lavere temperatur bremses modningsprosessen, som gjør at maten holder lenger. De fleste grønnsaker vi kjøper i butikken er ferdig modnet og oppbevares med fordel kaldt.
Disse trives i romtemperatur
🧅Løkvekster (alle typer rund løk, hvitløk og purreløk)
🌱Basilikum
🍅Tomat
🥒Agurk
🏵Artisjokk
🍆Aubergine
🥒Squash
🥑Avokado
🍌Banan
🥭Mango
🍉Melon
🍈Papaya
Hvorfor? Noen frukter fortsetter modningsprosessen etter de er høstet, og skiller ut et plantehormon som heter ethylen. Dette fremskynder modningsprosessen og gjør også at nærliggende frukt modnes raskere og lettere blir overmoden.
Disse bør oppbevares adskilt
🍎Eple
🍌Banan
🍐Pære
💛Aprikos
🍑Fersken
🥭Mango
🍈Papaya
🧡Pasjonsfrukt
🥑Avokado
🍅Tomat
Tips: Dette kan også brukes til din fordel om du ønsker at en umoden frukt, la oss si en 🥑 skal modnes raskere, kan du legge den sammen med en moden frukt – f.eks en 🍌.
- Les også: Mat møter mugg.
Slik bevarer du frukt og grønt
Her er noen smarte råd for deg som vil ha grønnsakene til å holde så lenge som mulig
💧 Unngå å forhåndsvaske frukten og grønnsakene. Vask heller rett før det skal spises.
🥕Oppbevar hele grønnsaker. Dersom du må kutte opp – oppbevar dem i en lukket boks i kjøleskapet og ikke vent for lenge før det brukes.
📦Legg grønnsakene i bokser eller papirposer uansett om de holdes kjølig eller ikke.
☀ Unngå å la maten stå i direkte lys.