– Nå blir styringsverktøyet for å systematisk jobbe mot klimamålene, som Oslo kommune har utviklet, innført i 94 byer verden over. Det er et steg nærmere for at disse byene når målene i Paris-avtalen. Det sier Catrin Robertsen, leder av arbeidet med klimabudsjettet i C40nettverket.

En smilende person med skulderlangt blondt hår, iført en lyseblå bluse med rynkede skuldre, står utendørs midt i frodige grøntområder og en uskarp bakgrunn. Deres strålende glede gjenspeiler optimismen som trengs for at storbyer skal nå sine klimabudsjettmål.

Catrin Robertsen

Oslo innførte klimabudsjett allerede i 2016, for å kunne jobbe systematisk og målrettet med klimaarbeidet. Klimabudsjettet viser hvor utslippene kommer fra, og hvilke tiltak på kommunalt nivå som må iverksettes for å kutte utslippene her. For eksempel i Oslo kommer ca 40 prosent av utslippene fra transportsektoren.  

Klimabudsjettet viser også hvilke utfordringer kommunen har for å være tilpasset et klima i endring, og tiltakene som kreves for å bli robuste i møte med dette. 

Gjennom Klimabudsjettet har Oslo vedtatt tiltak som gjør at utslippene vil reduseres med 69 prosent i 2030, og jobber mot målet om å redusere utslippene med 95 prosent. 

Nå har altså verdens ledende klimanettverk for storbyer, C40, vedtatt at alle deres 94 medlemsbyer skal innføre klimabudsjett, slik Oslo kommune gjør det.

Klimabudsjett som effektivt verktøy

– Nesten 10 prosent av verdens befolkning bor i C40-byer, og de står for 25 prosent av det globale BNP. I tillegg står byer for over 70 prosent av verdens utslipp, sier Robertsen som jobber ved C40-nettverket sitt Oslo-kontor. 

Hun legger til at selv om byene står for det meste av klimautslippene i verden, er det også her arbeidet med å kutte utslippene skjer. Konsekvensene for et endret klima kjennes tett på kroppen i mange byer, spesielt i det globale sør. Det å finansiere virkningsfulle tiltak som beskytter innbyggerne er nå i fokus.  

– Det å innføre et så effektivt verktøy som klimabudsjettet er, vil bidra til at byene får mer kontroll over hvor utslippene i byen faktisk skjer, hvilke områder som er sårbare for klimaendringer, og hvordan de kan redusere utslippene og jobbe med klimatilpasning på en best mulig måte, sier Robertsen.

Setter klima på agendaen verden over

– At C40-nettverket har vedtatt at medlemslandene skal innføre klimabudsjett, viser at Oslo kommune blir anerkjent for det viktige klimaarbeidet vi gjør, sier Heidi Sørensen, direktør i Klimaetaten i Oslo kommune.  

Etter at Oslo kommune innførte klimabudsjett som styringsverktøy i 2016, tok det ikke lang tid før dette ble oppdaget både av andre norske kommuner, men også internasjonalt.

I 2019 hjalp Oslo flere norske kommuner og fylkeskommuner med å utvikle klimabudsjett, og nå har byer som New York, London og Mumbai fulgt etter Oslo.

– Det viser at det klimaarbeidet vi gjør her i lille Oslo er viktig og riktig, og det er motiverende å se at det kan ha så stor effekt ute i verden, sier Sørensen.

En kvinne med langt brunt hår i en rødbrun blazer smiler grasiøst, og legemliggjør essensen av storbyer mot en vanlig bakgrunn.

Heidi Sørensen, direktør i Klimaetaten i Oslo kommune

Skal innføres fra 2030

Oslo ble medlem av C40-nettverket i 2012. I 2019 ble det tatt initiativ til å innføre klimabudsjett i medlemsbyene. Oslo har siden 2021 ledet dette arbeidet.  

Selv om flere byer allerede har innført sitt eget klimabudsjett, er det nye nå at alle medlemsbyene må innføre et robust og troverdig klimabudsjett etter C40s standard innen 2030.  

– I tillegg til å innføre klimabudsjett, må medlemsbyene også forplikte seg til å halvere bruken av fossilt drivstoff som blir brukt i byene innen 2030, sier Robertsen i C40-nettverket. 

Hun legger til at byene må se helhetlig på klimaarbeidet. Det betyr blant annet at de også blir pålagt å beskytte innbyggerne, ved å øke byenes robusthet mot de klimaendringene som kommer.  

– Byene blir også pålagt å sikre at overgangen til en grønn og ren verden, er sosialt rettferdig og inkluderer alle innbyggere. Det betyr blant annet å sikre rettighetene til alle innbyggerne når man står overfor store klimaendringer i utsatte områder, sier Robertsen.  

Et klimabudsjett kan være et godt styringsverktøy også inn i dette arbeidet, da C40-nettverket også er opptatt av å heve levestandarden for alle i hele verden, noe C40 nettverket forventer at medlemsbyene tar en lederrolle i. 

  • C40 er et globalt klimanettverk med nesten 100 ordførere, fra de største byene i verden, som har gått sammen om å bekjempe klimakrisen. 
  • Klimanettverket C40 ble opprettet i 2005, etter at ordfører i London, Ken Livingstone samlet ordfører fra 18 storbyer i hele verden for sammen å danne et nettverk, C20.  
  • Fra 2006 ble 22 andre ordførere invitert, og navnet ble endret til C40. 
  • Siden har flere byer blitt invitert med, og nå består C40 av 94 medlemsbyer.  
  • For å være medlem må byene vise klimaledelse, som blir evaluert årlig. Dette handler blant annet om at byene må lage en handlingsplan for klima, som er i tråd med Parisavtalen; levere på planen; at byene bruker regulatoriske og økonomiske virkemidler for å redusere utslipp; og at ordførerne i byene viser klimaledelse som kan inspirere andre til å nå målet i Parisavtalen.  
  • Oslo ble medlem i 2012. 
  • C40 jobber også globalt for å påvirke aktører utenfor nettverket.  Parallelt med sitt eget vedtak om å stille krav om klimabudsjettering for egne medlemmer jobber C40 med å gjøre klimabudsjettering til en global standard for klimastyring og har innarbeidet klimabudsjettering som metode i U20s anbefalinger til G20. De jobber også regionalt for eksempel med Utviklingsbanken for Latin-Amerika for å utvikle klimabudsjettering også for byer som ikke er medlem i C40. 

  • Ble innført i Oslo kommune i 2016. Klimagassutslippene i Oslo er redusert med 28 % fra 2009 til 2022 (siste utslippsregnskap fra Miljødirektoratet). Neste års klimabudsjett viser at utslippene kan reduseres ned mot 69 prosent i 2030 med dagens vedtatte virkemidler. 
  • Har siden 2016 blitt videreutviklet, og fra 2025 er også klimatilpasning, naturlig karbonlagring og energi inkludert. I fjor ble indirekte utslipp innlemmet i budsjettet. 
  • Flere andre kommuner har innført klimabudsjett etter modell fra Oslo kommune, og byer som London, Mumbai og New York har også innført dette. 
  • Klimabudsjettene er et effektivt verktøy for utslippskutt. De viser hvor utslippene skjer, hvor det kan kuttes og fordeler ansvar for å gjennomføre klimatiltak. 
  • Kilde: https://www.c40knowledgehub.org/s/article/Oslo-s-Climate-Budget?language=en_US https://www.c40knowledgehub.org/s/article/Oslo-s-Climate-Budget?language=en_US 
  • Kilde: https://www.c40knowledgehub.org/s/topic/0TO1Q000000x2DNWAY/climate-budgeting?language=en_US